Infofinanciar > Lumea la zi > Contracandidatul lui Erdogan ia avânt! Pentru prima dată, propunerea opoziției câștigă în sondaje
Lumea la zi

Contracandidatul lui Erdogan ia avânt! Pentru prima dată, propunerea opoziției câștigă în sondaje

Recep Erdogan, Sursă foto: middleeastmonitor.com
Credit imagine: middleeastmonitor.com

La scurt timp după anunțarea candidatului unic din partea opoziției, sondajele de opinie din Turcia arată că scaunul prezidențial al lui Erdogan este amenințat. Au trecut nouă ani de când Recep este președinte, funcție pe care a ocupat-o în 2014, după ce timp de 11 ani fusese premierul Turciei.

În perioada 4 – 6 martie, un sondaj marca ORC arată că 56,8% dintre respondenți vor vota cu Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Erdogan. Președintelui în funcție i-ar reveni doar 43,2% din voturi. De asemenea, sondajul realizat de ALF (7 – 8 martie) îl dă pe Kilicdaroglu învingător, cu 55,1% din voturi. În acest scenariu, Recep Erdogan ar obține 44,9 procente. Datele celor două sondaje au fost preluate și citate de g4media.ro.

Lupta strânsă dintre opoziție și putere

Până acum, partidul lui Erdogan, AKP, s-a aflat în vârful sondajelor. Chiar și așa, opinia publică despre formațiunea politică și liderul ei s-au deteriorat, în special după devastatorul cutremur din Turcia și Siria, din data de 13 februarie 2023. Pierderile de vieți omenești și de resurse au fost atribuite și politicii de inacțiune a președintelui în exercițiu.

În plus, opoziția, care are un caracter pro-european, a început să avanseze în sondaje. Kilicdaroglu îi conduce pe social-democrații de la CHP, care reprezintă a doua formațiune ca dimensiuni de pe teritoriul Turciei. Următorul partid în ordinea mărimii este IYI sau Partidul Bun, cel mai important aliat al CHP-ului. Deși membrii Partidului Bun se poziționează drept naționaliști turci, ei consideră că idealul național poate fi realizat tot prin apropierea de Europa.

În afara celor două mari partide, opoziția a mai adunat sub steagul său patru formațiuni politice. Alianța a hotărât să desemneze un candidat unic la prezidențiale pentru a-și maximiza șansele la scrutin.

Cum se desfășoară alegerile prezidențiale din Turcia

Contrar așteptărilor, tururile electorale nu vor fi amânate, în ciuda situației dramatice în care se găsește jumătate din țară după cutremur. Recep Erdogan a stabilit ca data alegerilor să fie 14 mai, în amintirea acelui scrutin din 1950 care a încheiat sistemul partidului unic în Turcia.

Această dată este plasată cu o lună mai devreme decât data obișnuită pentru alegeri, anume 18 iunie 2023. Președintele Erdogan a anunțat că sezonul electoral începe din 10 martie 2023. Candidatura unică a lui Kemal Kilicdaroglu din partea opoziției a fost dezvăluită publicului în data de 6 martie 2023. Acest lucru s-a întâmplat după ce Meral Akșener, lidera IYI, se retrăsese din alianță, contestând alegerea lui Kilicdaroglu. Totuși, politiciana a hotărât să facă un compromis și să revină alături de colegii ei din opoziție în cursa împotriva lui Recep Tayyp Erdogan.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.