Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan, conflict cu încă un aliat din NATO: „Turcia nu va mai purta discuții bilaterale cu Grecia”
Lumea la zi

Erdogan, conflict cu încă un aliat din NATO: „Turcia nu va mai purta discuții bilaterale cu Grecia”

rusia grecia sursa mediafax.ro
sursa mediafax.ro

 După o pauză de cinci ani în acest conflict, Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că le-a spus colegilor săi de breaslă să nu mai poarte discuții bilaterale cu Grecia. Cea mai recentă răsturnare de situație, țările în conflict au reluat discuțiile pentru a aborda diferendele dintre ei în Mediterană.

Aceste discuții au înregistrat puține progrese. Erdogan a declarat săptămâna trecută că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l pe liderul elen că a încercat să blocheze vânzările de avioane de luptă F-16 către Turcia în timpul unei vizite în Statele Unite. Turcia și Grecia, ambii aliați în cadrul NATO, sunt de mult timp în dezacord în legătură cu o serie de probleme, cum ar fi granițele maritime, întinderea platformei lor continentale, spațiul aerian și Ciprul divizat din punct de vedere etnic, conform Jerusalem Post.

Ale cui sunt insulele?

Grecia respinge întreaga explicație a Turciei conform căreia suveranitatea țării asupra insulelor din Egeea este legată în vreun fel de o presupusă obligaţie de demilitarizare a acestor insule, şi adaugă că această legătură încalcă atât spiritul, cât şi litera Tratatului de la Lausanne din 1923 şi Tratatului de pace de la Paris din 1947. Potrivit agenţiei dpa, tensiunile dintre cele două state vecine sunt în creştere. Avioane militare ale Turciei survolează aproape zilnic insule greceşti nelocuite. Rodos şi Samos, două destinaţii turistice populare, se numără printre insulele disputate.

Ankara susţine că Grecia a pierdut drepturile asupra unui număr de insule din apropierea coastei turce prin militarizarea lor, încălcând astfel Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de pace de la Paris din 1947.

De partea cealaltă, Atena afirmă că militarizarea este doar o reacţie la prezenţa a numeroase vase de debarcare de-a lungul coastei de vest turce, şi invocă dreptul oricărui stat la autoapărare. Această disputa legată de insule este unul din motivele de conflict între cele două ţări, care generează un al doilea conflict major, anume, zăcămintele de gaze naturale din Marea Egee.