Infofinanciar > Lumea la zi > Conflict de interese între Germania și Franța cu privire la Green Deal! Va fi sau nu va fi energia nucleară considerată sustenabilă
Lumea la zi

Conflict de interese între Germania și Franța cu privire la Green Deal! Va fi sau nu va fi energia nucleară considerată sustenabilă

Germania sursa foto: Karadeniz Press
Sursa foto: Karadeniz Press

Conform Reuters, Germania se va opune planurilor Comisiei Europene pentru includerea energiei nucleare pe lista investițiilor sustenabile în taxonomia elaborată de lobul comunitar pentru etichetarea investițiilor verzi.

Executivul comunitar încearcă să obțină la momentul actual aprobarea statelor membre UE și a Parlamentului European pentru planul, în care investițiile în anumite centrale nucleare și central pe gaze vor putea fi etichetate drept sustenabile. Există țări care nu sunt de acord cu acest plan al Bruxelles-ului.

Țările europene se opun deciziei 

Germania, cea mai mare economie din UE se impune radical propunerii executivului comunitar în vederea etichetării energiei nucleare și a centralelor pe gaze ca fiind sustenabile. Ea este una dintre țările care intenționează să respingă propunerea, când va fi supusă la vot în cursul săptămânilor următoare.

„Guvernul federal şi-a exprimat opoziţia faţă de regulile privind taxonomia pentru energia nucleară. Acest „nu” este un semnal politic important care clarifică faptul că energia nucleară nu este sustenabilă şi deci nu poate face parte din taxonomie”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerele Mediului şi Economiei din Germania.

„În consecinţă, Guvernul federal va vota, în cadrul Consiliului European, pentru o obiecţie la propunerea Comisiei privind Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”, conform comunicatului de presă.

Parlamentul European și Consiliul au la dispoziție patru luni pentru a analiza Actul delegat complementar cu referire la taxonomia în domeniul climei. Aceștia vor considera dacă este necesar, pentru a formula obiecții la adresa lui. Se poate solicita, de asemenea, prelungirea de analiză cu aproximativ două luni.Consiliul va avea dreptul de a formula obiecții cu majoritate calificată consolidată. Acest lucru arată faptul că trebuie să se realizeze un procent de 72% dintre statele membre (mai mult de 20 de state). Acest procent reprezintă aproximativ 65% din populația UE.

Pot exista obiecții din partea Parlamentului European

Parlamentul European poate formula obiecții cu condiția unui vot în acest sens, exprimat în sesiunea plenară, al unei majorități a membrilor săi.

Includerea energiei nucleare pe lista investițiilor sustenabile este o dorință a Franței și  a statelor din Europa Centrală. Aceasta este una simbolică pentru o industrie care caută să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice. O astfel de eticheta verde ca permite atragerea mai ușoară de capital pentru finanțarea noilor proiecte de centrale nucleare la un preț mai bun. Investitorii vor să fie asigurați că respectă normele de mediu, sociale sau de bună guvernanță.