Infofinanciar > Lumea la zi > Boris Johnson are un plan secret pentru a separa Ucraina de U.E. și Rusia: Commonwealth-ul European
Lumea la zi

Boris Johnson are un plan secret pentru a separa Ucraina de U.E. și Rusia: Commonwealth-ul European

Johnson sursa foto CNBC
Sursa foto: CNBC

Conform L’Economia, premierul britanic, Boris Johnson i-ar fi spus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski să creeze o alianță internațională îndreptată împotriva Rusiei. Premierul dorește crearea unei alianțe militare, politice și economice, care ar putea fi o alternativă la Uniunea Europeană. Această alianță ar uni  toate țările nemulțumite de politica UE. În discuție au fost aduse și acțiunile Germania ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei.

Marți, la Davos a avut loc cea mai cunoscută seară din Europa. Întâlnirea a avut loc în sala Centrului de Congrese. Aici au fost trei prim-miniștri ai Uniunii: prim-ministrul Belgiei, Greciei și Spaniei. De asemena au fost prezenți și președintele președintele băncii centrale europene Christine Lagarde, doi grei ai Comisiei de la Bruxelles precum Paolo Gentiloni și Frans Timmermas, mulți miniștri din diverse țări, șeful informațiilor externe la Paris. Cea mai așteptată persoană a fost ministrul de Externe al Kievului, Dmytro Kuleba. El nu a apărut întrucât a fost prea anunțat prea târziu.

Ce s-a discutat în întâlnirea oficialilor europeni la Davos?

La suprafață, ministrul ucrainean nu a pierdut mare lucru. Organele europene de la cel mai înalt nivel au evitat războiul de la granițele Uniunii pe tot parcursul serii. Aceste momente tacite și absența oaspeților de la Kiev reliefează tensiunile dintre Ucraina și principalele țări ale UE. În acest declin, încarcă să se introducă Boris Johnson. Premierul britanic propune un nou sistem de alianțe politice, economice și militare, o alternativă la Uniunea Europeană. Această nouă alianță reunește țările care nu mai au încredere în oficialii europeni de la Bruxelles și care sunt nemulțumite de răspunsul Germaniei la agresiunea militară rusă.

Ideea i-a fost prezentată și lui Volodimir Zelenski în timpul vizitei de la Kiev de pe 9 aprilie.

Modelul Commonwealth-ului european pe care îl are în vedere Boris Johnson ar avea ca lider Marea Britanie și ar include Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Eventual ar putea intra și Turcia la o dată ulterioară. De la vizita premierului Londrei la Kiev, discuțiile au continuat, iar curtarea britanicilor față de Ucraina devine din ce în ce mai presantă și mai detaliată.

Johnson încearcă să disipe Europa?

Guvernul de la Kiev nu a luat o poziție față de inițiativa britanică, dar la momentul actual, aceasta nu este exclusă. Elita ucraineană s-a convins că în palatele puterii din Germania și Franța foarte puțini speră la înfrângerea lui Vladimir Putin. O gaură politică s-a format din cauza întârzierilor privind sancțiunile și armele, ce trebuie să fie trimise.

Zelensky așteaptă summitul european din 23 iunie. Liderii celor douăzeci și șapte de țări vor fi chemați să decidă dacă recunoaște Ucrainei statutul de „candidat” pentru a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Nu este însă sigur că decizia din 23 iunie va fi ceea ce speră Ucraina. Această decizie ar ridica protestele Albaniei și Macedoniei de Nord, care de ani de zile așteaptă statutul de „candidat”.

Potrivit unul ministru european, Johnson caută un dividend politic. Premierul speră să aibă o carte în plus în acordul cu Bruxelles-ul pe care el însuși ar dori să îl redeschidă pe Brexit. Londra încearcă să deranjeze echilibrul pe continent.

Potrivit estimărilor Ariannei Antezza de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială, Londra singură a oferit până acum mai mult ajutor economic și militar Kievului în război decât întreaga Uniune Europeană.