Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan anunță creșteri salariale de 50%. Mai sunt 3 zile până la alegerile din Turcia
Lumea la zi

Erdogan anunță creșteri salariale de 50%. Mai sunt 3 zile până la alegerile din Turcia

ERDOGAN
sursa foto jurnalul.ro

Guvernul turc mărește salariile angajaților săi cu 45%, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, cu cinci zile înainte ca Turcia să voteze în alegerile prezidențiale și parlamentare. Sondajele îl arată pe Erdogan într-o cursă strânsă cu principalul candidat al opoziției la președinție, Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan a anunțat majorarea salariilor marți, în cadrul unei întâlniri la Ankara, în care s-au discutat drepturile economice și sociale ale lucrătorilor din sectorul public prin intermediul unui „Protocolul-cadru” al contractului colectiv de muncă în sectorul public.

Majorarea salariilor din Turcia

Majorăm salariile cu 45%, inclusiv partea de asistență socială. Astfel, creștem cel mai mic salariu al lucrătorilor publici la 15.000 TL (768 de dolari pe lună)” a declarat președintele, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului. Erdogan a adăugat că va continua să lucreze la creșterea salariilor și pensiilor funcționarilor publici. „În iulie, avem pregătiri bazate pe diferența de inflație și pe cota de bunăstare”, a spus președintele turc. Economia Turciei este o problemă cheie în perspectiva alegerilor de duminică. Reducerile neortodoxe ale ratelor dobânzilor, dorite de Erdogan, au provocat o devalorizare a lirei turcești la sfârșitul anului 2021 și au făcut ca inflația să atingă anul trecut un vârf de 24 de ani de 85,5%.

Economia în dificultate a țării, care se clatină și după dublul cutremur devastator din februarie, a fost o lovitură majoră pentru campania lui Erdogan cu privire la realegerea ca șef al statului. Președintele, care a condus Turcia timp de 20 de ani, își face campanie electorală pe baza promisiunii de reducere a ratelor dobânzilor ca modalitate de a aborda criza economică. De asemenea, el a promis să reducă inflația la o singură cifră și să stimuleze creșterea economică, conform Alijazeera . Erdoğan se confruntă cu Kemal Kılıçdaroğlu, care reprezintă o alianță de opoziție formată din șase partide, într-un sondaj despre care analiștii spun că este unul dintre cele mai importante de la venirea la putere a președintelui, în urmă cu două decenii. Popularitatea lui Erdoğan a scăzut pe măsură ce puterea de cumpărare a multor turci s-a prăbușit din cauza inflației galopante și a unei lire care se tranzacționează la minime record în raport cu dolarul american.

Sondajele arată că Kılıçdaroğlu are un avans strâns, dar analiștii spun că este probabil ca niciunul dintre cei doi politicieni să nu strângă jumătate din voturile necesare pentru victorie, deoarece și alți candidați sunt în cursa pentru președinție. Dacă nici Erdoğan, nici Kılıçdaroğlu nu vor obține 50%, atunci va avea loc un al doilea tur de scrutin fără precedent pe 28 mai. Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la guvernare, a încercat să-i asigure pe alegători că va îmbunătăți condițiile economice, oficialii de la nivel local indicând adesea că numai Erdoğan are ceea ce este necesar pentru a stimula prosperitatea în această țară de 85 de milioane de locuitori.

Luptă strânsă între candidați

Economiștii spun că abordarea neortodoxă a lui Erdoğan, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor, este unul dintre principalele motive pentru care inflația a crescut vertiginos, iar investitorii au fugit de pe piețele din Turcia. Erdoğan a dezvăluit un flux constant de ajutoare publice în ultimele săptămâni. Cele mai ostentative anunțuri au inclus o lună gratuită de gaze naturale pentru consumatori, prețuri reduse la electricitate și creșteri ale salariului minim sau ale pensiilor pentru lucrătorii din sectorul public. De asemenea, Erdoğan a apărut în mod regulat la televizor și în ziare, prezentând noi facilități, cum ar fi o imensă uzină de gaz din Marea Neagră și un reactor nuclear construit în Rusia, despre care spune că vor îmbunătăți soarta turcilor și a întreprinderilor.

De asemenea, președintele a reluat legătura cu Mehmet Șimșek, un fost viceprim-ministru care era bine văzut de investitorii străini, dar care a ieșit din guvern în 2018, când Erdoğan și-a instalat ginerele ca ministru de finanțe. Unii analiști văd în acest lucru un semn că Erdoğan ar putea lua în considerare adoptarea unei abordări economice mai convenționale dacă va câștiga alegerile. Kılıçdaroğlu a promis că, dacă va câștiga, coaliția sa, cunoscută sub numele de „masa celor șase”, va reforma managementul economic al țării și va încerca să recâștige capitalul străin. Luna trecută, liderul opoziției a declarat pentru Financial Times că, dacă va câștiga, va numi un nou guvernator al băncii centrale și va înlocui birocrații din instituții guvernamentale importante.

Erdoğan și Kılıçdaroğlu au organizat amândoi mitinguri electorale masive la Istanbul în acest weekend, în timp ce campania atinge punctul culminant. Într-un semn de creștere a tensiunilor, agresorii au aruncat cu pietre în primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, unul dintre liderii de vârf ai alianței de opoziție, la un miting desfășurat duminică în estul Turciei. În timp ce İmamoğlu nu a fost rănit, fotografiile au arătat că mai mulți participanți au avut nevoie de îngrijiri medicale, conform The Financial Times .