Infofinanciar > Lumea la zi > Așteptările privind inflația în Marea Britanie scad! BoE analizează următoarea majorare a dobânzii
Lumea la zi

Așteptările privind inflația în Marea Britanie scad! BoE analizează următoarea majorare a dobânzii

banca angliei sursa bursa.ro
sursa bursa.ro

Așteptările privind inflația în Marea Britanie au scăzut în aprilie, a anunțat luni banca Citi, oferind o oarecare ușurare Băncii Angliei, care este așteptată să anunțe săptămâna viitoare a 12-a majorare consecutivă a ratei dobânzii, investitorii mizând pe noi creșteri după aceea.

Citi a precizat că sondajul său lunar realizat de compania de cercetare de piață YouGov a arătat că așteptările publicului privind inflația peste 12 luni au scăzut la 5,2% în aprilie, de la 5,4% în martie, iar așteptările pentru următorii cinci până la 10 ani au scăzut la 3,6%, de la 3,7%. Economistul Benjamin Nabarro de la Citi a declarat că problema inflației ridicate a Marii Britanii – principala măsură a creșterii prețurilor de consum din țară rămâne peste 10% – s-a reflectat în aceste rezultate care s-au menținut cu mult peste limitele de dinaintea pandemiei”, se arată în raport.

Problemele din Regat

„Cu toate acestea, datele de astăzi sugerează în continuare că așteptările privind inflația din Marea Britanie rămân în general ancorate la niveluri conforme cu ținta”, a spus Nabarro.

„Având în vedere că penuria acută și inflația alimentară sunt responsabile în primul rând de volatilitatea recentă, credem că este mai probabil ca riscurile din jurul acestor date să se atenueze în lunile următoare decât să se intensifice în continuare.” Este de așteptat ca BoE să majoreze din nou costurile de împrumut pe 11 mai, după ședința lunară de politică monetară, în condițiile în care inflația este de cinci ori mai mare decât ținta sa de 2%.

Inflația din Marea Britanie

Investitorii pun o probabilitate de 92% pe o creștere cu 25 de puncte de bază a ratei dobânzii bancare la 4,5% și aproximativ 50 de șanse de a atinge 5% până în august. Inflația din Marea Britanie s-a menținut în mod neașteptat la două cifre în luna martie, în condițiile în care gospodăriile au continuat să se confrunte cu creșterea facturilor la alimente și energie.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 10,1% pe an, potrivit Oficiului Național de Statistică, peste o proiecție de consens de 9,8%, conform unui sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor. Aceasta reprezintă o ușoară scădere față de saltul neașteptat de 10,4% din februarie, care a întrerupt trei luni consecutive de scăderi de la maximul de 41 de ani din octombrie, de 11,1%.

Pe o bază lunară, inflația IPC a fost de 0,8%, peste consensul Reuters de 0,5% și în scădere față de cea de 1,1% din februarie. Indicele prețurilor de consum care include costurile locuințelor pentru proprietarii ocupanți (IPCH) a crescut cu 8,9% în cele 12 luni până în martie 2023, în ușoară scădere față de 9,2% în februarie, dar mult peste așteptări. Indicele de bază CPIH, care exclude prețurile volatile la alimente, energie, alcool și tutun, a crescut cu 5,7% în cele 12 luni, neschimbat față de creșterea anuală din februarie – ceea ce va reprezenta o preocupare pentru Banca Angliei.