Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan ia măsuri disperate înainte de alegeri! Președintele turc promite majorarea salariilor cu 45%
Lumea la zi

Erdogan ia măsuri disperate înainte de alegeri! Președintele turc promite majorarea salariilor cu 45%

Presedintele Erdogan
Sursa foto: The New Yorker

Guvernul turc va mări salariile angajaților săi cu 45%, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, cu cinci zile înainte ca turcii să voteze în alegerile prezidențiale și parlamentare.

Sondajele îl arată pe Erdogan într-o cursă strânsă cu principalul candidat al opoziției la președinție, Kemal Kilicdaroglu. Erdogan a anunțat majorarea salariilor marți, în cadrul unei întâlniri la Ankara, în care s-au discutat drepturile economice și sociale ale lucrătorilor din sectorul public prin intermediul unui cadru numit Protocolul-cadru al contractului colectiv de muncă în sectorul public.

Salariul minim al bugetarilor a fost majorat la 768 de dolari

„Majorăm salariile cu 45%, inclusiv partea de asistență socială”, a declarat președintele, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului. „Astfel, creștem cel mai mic salariu al lucrătorilor publici la 15.000 TL (768 de dolari pe lună/3.450 de lei)”.

Erdogan a adăugat că va continua să lucreze la creșterea salariilor și pensiilor funcționarilor publici. „În iulie, avem pregătiri bazate pe diferența de inflație și pe cota de bunăstare”, a spus el.

Economia Turciei este o problemă cheie în perspectiva alegerilor de duminică. Reducerile neortodoxe ale ratelor dobânzilor dorite de Erdogan au declanșat o devalorizare a lirei turcești la sfârșitul anului 2021 și au trimis inflația la un vârf de 24 de ani la un procent record de 85,5% anul trecut.

Economia în dificultate a țării, care se clatină și după dublul cutremur devastator din februarie, a fost o lovitură majoră pentru campania lui Erdogan pentru realegere. Președintele, care a condus Turcia timp de 20 de ani, își face campanie electorală pe baza promisiunii de reducere a ratelor dobânzilor ca modalitate de a aborda criza economică. De asemenea, el a promis să reducă inflația la o singură cifră și să stimuleze creșterea economică, scrie Al Jazeera.

Erdogan își atacă oponentul

În ultimele zile, Erdogan a exprimat critici severe la adresa opozantului său social-democrat, folosind un limbaj agresiv și insulte, cum ar fi termenul „bețiv” și „necredincios”.

„Nu-l vom lăsa pe Kilicdaroglu, care merge cu organizaţii teroriste, să divizeze această ţară”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs transmis în direct duminică la televiziunea publică din Turcia. În douăzeci și unu de ani, am oferit locuri de muncă și am permis unui număr de 21 de milioane de oameni să își câștige existența din munca lor. Am construit 10,5 milioane de case noi și am dat adăpost familiilor”, a continuat el, trecând la atacul adversarilor săi: „Nu au plantat nici măcar un copac și nici măcar nu au pus o piatră de temelie. Am remodelat această țară”, a declarat Erdogan despre moștenirea sa economică.

„Când am fost ales în 1994 (primar al Istanbulului), nu era apă în multe cartiere și erau munți de gunoaie. Am instalat echipamente sportive peste tot și am conectat 1,25 milioane de case la gaze naturale. Am făcut-o, duceți-vă și explicați-le!”, a mai afirmat el în timpul mitingului uriaș desfășurat la finele săptămânii trecute, potrivit Hotnews.