Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan îi spune pas lui Putin! Turcia amână plata a 600 de milioane de dolari către Rusia
Lumea la zi

Erdogan îi spune pas lui Putin! Turcia amână plata a 600 de milioane de dolari către Rusia

Putin si Erdogan Sursa foto Realitatea.md
Sursa foto: Realitatea.md

Turcia a amânat plata către Rusia a unei facturi de 600 de milioane de dolari pentru gazele naturale până în 2024, au declarat miercuri două surse, prima amânare de acest fel în cadrul unui acord anunțat săptămâna trecută care subliniază aprofundarea legăturilor dintre Ankara și Moscova. Conform termenilor acordului, plăți de până la 4 miliarde de dolari în domeniul energiei din Turcia către Rusia pot fi amânate până anul viitor, au declarat ambele surse pentru Reuters sub rezerva anonimatului. 

Detaliile tranzacției nu au fost dezvăluite anterior. Turcia, care se pregătește pentru alegerile de duminică, depinde foarte mult de importurile de energie, iar Rusia este cel mai mare furnizor al său. 

Acordul de plată a gazului ușurează într-o oarecare măsură presiunea asupra rezervelor valutare ale Turciei, care au fost epuizate de politicile economice neortodoxe menite să susțină lira, precum și de creșterea prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. 

 Turcia ar putea amâna și alte plăți în lunile următoare 

„Oficial, o plată în valoare de 600 de milioane de dolari a fost amânată pentru anul viitor. Creșterea prețurilor la energie a avut un impact uriaș în acest sens”, a declarat una dintre sursele care au cunoștință de cauză. Ministerele energiei din Rusia și Turcia, precum și companiile energetice Gazprom și Botas, nu au răspuns la solicitările de comentarii pe această temă. 

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat săptămâna trecută că Turcia și Moscova au convenit asupra unui acord care permite Ankarei să amâne plățile pentru energie până la o anumită sumă, dar nu a oferit detalii. 

Factura de import de energie a Turciei a atins un record de aproape 100 de miliarde de dolari în 2022, iar în anul până în februarie a importat 39% din totalul de 53,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia. 

Legăturile sunt în creștere 

Acordul subliniază legăturile dintre Rusia și Turcia, apropierea dintre președinții Vladimir Putin și Tayyip Erdogan permițându-le acestora să poarte discuții frecvente pe teme care variază de la energie la războaiele din Ucraina și Siria. Turcia a încercat să găsească un echilibru în războiul dintre Rusia și Ucraina, opunându-se sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, în timp ce a furnizat arme Kievului. De asemenea, Ankara a ajutat la medierea unui acord care a permis reluarea cerealelor ucrainene. 

Ankara și Moscova au cooperat și în privința altor conflicte regionale, în principal datorită relației dintre liderii lor, ajutându-i să ajungă la soluții în Libia, Siria și între Armenia și Azerbaidjan, deși au susținut în cea mai mare parte părți opuse. Mai recent, compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a construit centrala nucleară Akkuyu, în valoare de 20 de miliarde de dolari și cu o capacitate de 4.800 de megawați. Erdogan a sugerat anterior continuarea cooperării cu Rusia în sectoarele apărării și energiei. 

Relațiile în creștere au stârnit, de asemenea, îngrijorarea Occidentului că Turcia se îndepărtează de legăturile sale cu NATO. Ankara spune că rămâne fidelă NATO, dar că trebuie să își echilibreze relațiile, potrivit Reuters.

Sondajele de opinie arată că Erdogan ar putea pierde alegerile în Turcia, în mare parte din cauza crizei costului vieții și a deprecierii puternice a lirei, provocată în mare parte de programul guvernului său de reducere agaz ratelor dobânzilor în ciuda inflației ridicate.