Infofinanciar > Esential > Drumul industriilor nemțești. Cum au ajuns miliarde din acest sector în economia Germaniei
Esential

Drumul industriilor nemțești. Cum au ajuns miliarde din acest sector în economia Germaniei

Orașul Essen, Germania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Germania este o țară din Europa extrem de industrializată, iar acest lucru se resimte și asupra economiei Germaniei. Industria în acest stat european reprezintă fundamentul creșterii și prosperității, mult mai mult decât în alte țări. Fără doar și poate la baza locului din clasamentului economiilor mondiale, în ceea ce privește Germania, se află industriile dominante de aici. 

Economia Germaniei este una dintre cele mai puternice din Europa. Companiile nemțești cu vânzări puternice se bucură de un renume internațional ridicat. Companiile germane mici și mijlocii, mai exact IMM-urile, conduc piața, iar „Made in Germany” este semnul internațional al unei calități extraordinare. 

Vedere din elicopter a industriilor de-a lungul râului Ruhr în Hagen, Sursa foto: dreamstime.com

Vedere din elicopter a industriilor de-a lungul râului Ruhr în Hagen, Sursa foto: dreamstime.com

Industriile care domină economia Germaniei 

Politica economiei Germania promovează un mediu industrial larg și competitiv, cu un accent puternic pe tehnologiile inovatoare ale viitorului. Nu e de mirare că produsele germane sunt hituri la export la nivel mondial! În plus, Germania este bine integrată în economia mondială

Acest lucru are un mare impact asupra companiilor germane deoarece le permite acestora să facă schimb de cunoștințe, produse și angajați într-o rețea globală. 

Șantier de construcții în cartierul Hafencity din Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Șantier de construcții în cartierul Hafencity din Hamburg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Chiar dacă este un stat al industriile, în acest domeniu, există patru sectoare care domină, și anume: automobile, inginerie mecanică, chimie și inginerie electrică. „Jucătorii” la nivel mondial sunt Volkswagen, Daimler, BMW (toate în domeniul auto), BASF (chimie) și Siemens (electricitate). 

Pentru a-și asigura competitivitatea, companiile germane investesc miliarde de euro în cercetare și dezvoltare. Tracțiunea electrică, rețelele digitale și conducerea asistată sau autonomă sunt megatendințele locomoției auto. Aproximativ două din trei automobile fabricate de producătorii germani sunt produse în fabrici din străinătate.

Zona muzeului BMW din München, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Zona muzeului BMW din München, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Miliardele adăugate la economia Germaniei

Sectorul manufacturier a contribuit cu 23,4% la valoarea adăugată brută în Germania în 2017. Pentru comparație: în Franța, ponderea a fost de 12,7%, iar în Marea Britanie de 10,1%. 1.893 de miliarde de euro au fost rulate de companiile din sectorul manufacturier în 2017. Industria automobilelor a condus detașat cu 425 de miliarde de euro. 6,2 milioane de angajați lucrau în 2017 în 45.308 companii industriale cu 20 sau mai mulți angajați din statul din Europa Centrală. Pentru a putea face o mică comparație, oamenii care lucrau erau mai mulți decât întreaga populație a Danemarcei. 

Rata de export în industrie este de 48,4%. Producătorii germani de automobile produc de două ori mai multe mașini în străinătate decât în țară.

Cartierul financiar al Europei din Frankfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Cartierul financiar al Europei din Frankfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Industria producătoare a investit 53,4 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în 2016. Restul economiei a ajuns la 9,5 miliarde de euro.

Sectoarele tradițional puternice ale economiei Germaniei includ, de asemenea, corporațiile globale din industria chimică și ingineria instalațiilor și mecanică. BASF, fondată în 1865 și cu sediul central în Ludwigshafen, este cea mai mare companie chimică din lume, cu aproximativ 118.000 de angajați în 366 de unități de producție din peste 90 de țări. Principala companie germană din domeniul ingineriei plantelor și al ingineriei mecanice este, de asemenea, lider mondial în sectorul cheie al industriei electrotehnice și electronice: Siemens este un actor global care activează în peste 200 de țări cu soluții de aplicații extrem de inovatoare de la mobilitate la energii regenerabile.

Centre economice din Germania 

Cele mai importante centre economice ale Germaniei sunt marile regiuni metropolitane, cum ar fi zona Ruhr, zonele metropolitane Munchen și Stuttgart, Rin-Neckar, Frankfurt pe Main, Nürnberg, Köln și Hamburg. În estul Germaniei s-au format puternice centre de înaltă tehnologie, în special în regiunile Dresda, Jena, Leipzig, Leuna și Berlin-Brandenburg.

Lista celor mai mari companii germane, măsurată în funcție de cifra de afaceri, în 2021 era condusă de grupuri din domeniul auto: Volkswagen se afla pe primul loc, iar Grupul Mercedes-Benz și Grupul BMW pe locurile trei și cinci. 

Vedere panoramică a diferitelor proiecte, concepte și mașini sport de la Mercedes-Benz, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Vedere panoramică a diferitelor proiecte, concepte și mașini sport de la Mercedes-Benz, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Cu toate acestea, Germania, ca locație industrială, este, de asemenea, puternic caracterizată de economia serviciilor. Un procent bun de 80 la sută din toate companiile activează în acest sector, ele generează aproape 70 la sută din produsul intern brut și oferă trei sferturi din locurile de muncă, ceea ce corespunde la aproximativ 30 de milioane de angajați. 

Pe drumul spre industrie 

Germania este una dintre cele mai importante națiuni industriale din lume. Companiile sale sunt specializate în dezvoltarea și producția de bunuri complexe, în special bunuri de capital și tehnologii de producție inovatoare. Forța motrice a puterii economice este considerată a fi capacitatea de inovare a economiei Germaniei. Aici, eforturile intense în domeniul cercetării și dezvoltării dau rezultate foarte pozitive. Strategia de înaltă tehnologie a guvernului federal oferă un impuls decisiv în această privință. 

Industria Oberhausen din regiunea Ruhr Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Industria Oberhausen din regiunea Ruhr Germania, Sursa foto: dreamstime.com

De exemplu, au fost înființate Agenția Federală pentru Inovație Leap (SprinD GmbH, 2019) și Agenția Germană pentru Transfer și Inovare (DATI, 2021). În total, în 2020, în Germania s-au cheltuit 106 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare, ceea ce corespunde unei cote de peste trei procente din produsul intern brut (PIB) și este cu mult peste media OCDE de 2,4 %.