Infofinanciar > Lumea la zi > Învârtita blindatelor Leopard 2. Germania către Elveția: ”Vrem tancurile voastre!”
Lumea la zi

Învârtita blindatelor Leopard 2. Germania către Elveția: ”Vrem tancurile voastre!”

Tanc Leopard 1
Foto. wikipedia.com

Producătorul german de armament Rheinmetall vrea să cumpere o parte din vechile tancuri Leopard 2 ale Elveției pentru a compensa pentru cele trimise în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului elvețian al Apărării.

Elveția, care are în prezent 96 de tancuri Leopard 2 nefolosite, ar trebui mai întâi să le scoată oficial din uz – o decizie care trebuie luată de parlamentul elvețian, a declarat Lorenz Frischknecht, purtător de cuvânt al Departamentului elvețian al Apărării, Protecției Civile și Sportului (DDPS). Propunerea germană nu ar încălca angajamentul de lungă durată al Elveției față de neutralitate. (Elveția a fost recunoscută în dreptul internațional ca stat nealiniat încă din 1815).

În principiu, avem de toate

În cazul în care tancurile fabricate în Germania sunt scoase din uz, „ar fi, în principiu, posibil, din punctul de vedere al forțelor armate, să se renunțe la un număr limitat de tancuri de luptă”, a declarat Frischknecht – atât timp cât țara păstrează suficiente tancuri pentru șase batalioane, pentru a-și satisface propriile nevoi militare.

În cererea trimisă guvernului elvețian la 23 februarie, autoritățile germane au dat asigurări că tancurile nu vor fi transferate Ucrainei, ci vor fi trimise în schimb în Germania „sau la un partener NATO sau UE” pentru a „acoperi golurile” create de transporturile de tancuri către Ucraina. În ianuarie, aliații europeni ai Kievului s-au angajat să trimită două batalioane de tancuri Leopard 2 – sau aproximativ 80 de vehicule – în Ucraina, inclusiv 14 din Germania, în contextul în care Ucraina se pregătește pentru o ofensivă majoră de primăvară din partea Rusiei.

Guvernul german a aprobat, de asemenea, vânzarea către Ucraina a 88 de tancuri vechi Leopard 1 de către producătorul privat de arme Rheinmetall.

Elveția: Nu!

Elveția a refuzat să ofere asistență militară Ucrainei – în special prin blocarea exporturilor de arme și muniții fabricate în Elveția către țara devastată de război – argumentând că aceasta încalcă politica de neutralitate a țării.

În principiu, vânzarea de tancuri scoase din uz către o țară care nu se află în război, precum Germania, nu ar încălca neutralitatea elvețiană. Însă autoritățile elvețiene au refuzat o cerere similară din partea Poloniei în iunie anul trecut, argumentând că tancurile ar trebui mai întâi să fie scoase din uz de către Adunarea Federală.

Discuțiile sunt „în curs de desfășurare” în Parlamentul elvețian în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Modern, extrem de mobil și foarte bine protejat

LEOPARD 2 A7+ își datorează performanțele superioare unei combinații optime de protecție, mobilitate, manevrabilitate și putere de foc. Manevrabilitatea optimă a LEOPARD 2 se bazează pe simbioza unică a echipajului vehiculului și pe cea mai sofisticată tehnologie – made in Germany. Dezvoltarea continuă a protecției primare și secundare protejează echipajul și echipamentul chiar și de cele mai moderne tipuri de muniție și amenințări, notează POLITICO.

Forțele armate din 19 națiuni au încredere în superioritatea versatilă a LEOPARD. Toate vehiculele au fost furnizate de KMW, adică peste 3.500 de bucăți. În plus, un număr mare de clienți internaționali definesc și proiectează concepte comune de furnizare, dezvoltări ulterioare și proiecte de schimbare prin intermediul Clubului utilizatorilor LEO. Printre clienții de referință se numără Germania, Elveția, Spania, Danemarca și Suedia.