Infofinanciar > Lumea la zi > Doar 48 de ore a durat a doua cea mai mare prăbușire bancară din istoria SUA. Ce s-a întâmplat în doar două zile
Lumea la zi

Doar 48 de ore a durat a doua cea mai mare prăbușire bancară din istoria SUA. Ce s-a întâmplat în doar două zile

svb, sursa foto tech.eu
sursa foto tech.eu

Silicon Valley Bank a fost o instituție bine capitalizată care a încercat să obțină niște fonduri. În 48 de ore, o panică indusă chiar de comunitatea cu capital de risc pe care SVB o servise și o hrănise, a pus capăt celor 40 de ani de funcționare a băncii.

Autoritățile de reglementare au închis SVB și i-au confiscat depozitele. Evenimentul este cel mai mare faliment bancar din SUA, de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din toate timpurile. Spirala descendentă a companiei a început seara târziu, când banca a surprins investitorii cu vestea faptului că trebuie să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul. Ceea ce a urmat a fost prăbușirea rapidă a unei bănci foarte respectate, care crescuse alături de clienții săi din domeniul tehnologiei.

Chiar și acum, când praful începe să se așeze, iar cea de-a doua lichidare a băncii este anunțată săptămâna aceasta, membrii comunității VC (capital de risc) se plâng de rolul pe care alți investitori l-au jucat în dispariția SVB.

„Aceasta a fost o criză bancară indusă de isterie și cauzată de VC. Acest lucru va rămâne ca unul dintre cazurile supreme în care o industrie și-a tăiat nasul pentru a-și face rău”, a declarat Ryan Falvey, investitor la Restive Ventures.

Cel mai mare faliment bancar din SUA, consecința acțiunilor de a stopa inflația

Episodul este cea mai recentă consecință a acțiunilor întreprinse de Rezerva Federală pentru a opri inflația, prin cea mai agresivă campanie de majorare a ratei dobânzii din ultimele patru decenii. Ramificațiile ar putea fi de anvergură, existând temeri că întreprinderile nou înființate ar putea fi în imposibilitatea de a-și plăti angajații în zilele următoare, că investitorii de risc ar putea întâmpina dificultăți în obținerea de fonduri, iar un sector deja afectat s-ar putea confrunta cu o stare de rău mai profundă.

Rădăcinile prăbușirii SVB provin din dislocările stimulate de rețele mai mari. Pe măsură ce clienții de la start-up-uri și-au retras depozitele pentru a-și menține companiile pe linia de plutire, într-un mediu rece pentru IPO-uri și strângerea de fonduri private, banca s-a trezit în criză de capital. A fost forțată să vândă toate obligațiunile sale disponibile, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, a declarat banca SVB.

Nevoia bruscă de capital, care vine după prăbușirea băncii Silvergate, axată pe cripto-monede, a provocat un alt val de retrageri de depozite, deoarece VC-urile au instruit companiile din portofoliul lor să mute fondurile. O îngrijorare este faptul că o posibilă funcționare a unei bănci, în locul SVB ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru startup-urile care nu au putut să-și valorifice depozitele.

Clienții SVB au declarat că directorul general Greg Becker nu le-a insuflat încredere atunci când i-a îndemnat să „rămână calmi” în timpul unei convorbiri telefonice care a început după-amiază. Prăbușirea acțiunilor a continuat nestingherită, ajungând la 60% până la finalul tranzacțiilor obișnuite. Important este că Becker nu i-a putut asigura pe ascultători că majorarea de capital va fi ultima a băncii, a declarat o persoană care a participat la apel.

Sfârșitul băncii, retrageri în valoare de 42 de miliarde de dolari

În total, clienții au retras depozite în valoare de 42 de miliarde de dolari până la sfârșitul zilei de joi, potrivit unui document de reglementare din California. Până la închiderea activității în acea zi, SVB avea un sold de numerar negativ de 958 de milioane de dolari, potrivit documentului, și nu a reușit să adune suficiente garanții din alte surse, a declarat autoritatea de reglementare.

Falvey, un fost angajat al SVB care și-a lansat propriul fond în 2018, a indicat natura extrem de interconectată a comunității de investitori în tehnologie, ca fiind un motiv cheie pentru dispariția bruscă a băncii. Fonduri proeminente, printre care Union Square Ventures și Coatue Management, au trimis e-mailuri către toate listele lor de startup-uri în ultimele zile, instruindu-i să retragă fondurile de la SVB din cauza temerilor legate de o criză bancară. Social media nu a făcut decât să sporească panica, a remarcat el.

„Când spui: Hei, scoateți-vă depozitele, chestia asta va da faliment, este ca și cum ai striga foc într-un teatru aglomerat. Este o profeție care se autoîmplinește”, a spus Falvey.

Un alt investitor de risc, Spencer Greene, partener al TSVC, a criticat, de asemenea, clienții care „au greșit cu privire la faptele întâmplate” în legătură cu poziția SVB.

„Mi se pare că nu a existat nicio problemă de lichiditate până când câțiva VC au apelat la această metodă”, a spus Greene. „Au fost iresponsabili, iar apoi a devenit o situație care s-a adeverit de la sine”.

Business as usual

Joi seară, unii clienți SVB au primit e-mailuri prin care erau asigurați că la bancă este „business as usual”. „Sunt sigur că ați auzit astăzi pe piețe niște zvonuri despre SVB, așa că am vrut să vă contactez pentru a vă oferi un context”, a scris un bancher SVB unui client.

„Este o afacere ca de obicei la SVB”, a scris bancherul. „Este de înțeles că pot exista întrebări și vreau să mă pun la dispoziție dacă aveți nelămuriri”.

Vineri, în timp ce acțiunile SVB continuau să se scufunde, banca a renunțat la eforturile de a vinde acțiuni, a relatat David Faber de la CNBC. În schimb, a căutat un cumpărător. Dar fuga depozitelor a îngreunat procesul de vânzare, iar acest efort a eșuat și el, a spus Faber.

Falvey, fost consultant pentru o bancă care a fost sechestrată în timpul crizei financiare, a declarat că analiza sa privind actualizarea SVB la jumătatea trimestrului i-a dat încredere. Banca este bine capitalizată și ar putea să îi despăgubească pe toți deponenții, a spus el. Acesta a sfătuit companiile din portofoliul său să își păstreze fondurile la SVB, în timp ce zvonurile se învârteau.

Mulțumită cursei bancare care s-a încheiat cu sechestrarea SVB, cei care au rămas la banca în cauză se confruntă cu un termen incert de recuperare a banilor. În timp ce depozitele asigurate sunt așteptate să fie disponibile, cea mai mare parte a depozitelor deținute de SVB nu erau asigurate și nu este clar când vor fi eliberate.

„Retragerea precipitată a depozitelor a făcut ca banca să fie incapabilă să își plătească obligațiile la scadență”, a declarat autoritatea de reglementare financiară din California. „Banca este acum insolvabilă”, conform CNBC.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.