Infofinanciar > Info > Banca Centrală Europeană avertizează că inflația se va menține la cote mari în zona euro. La ce procent va ajunge dobânda cheie
Info

Banca Centrală Europeană avertizează că inflația se va menține la cote mari în zona euro. La ce procent va ajunge dobânda cheie

BCE Sursa foto Stiri Bancare
Sursa foto Stiri Bancare

Potrivit președintelui BCE, Christine Lagarde, care a vorbit cu organizația media spaniolă Vocento, inflația din zona euro va rămâne ridicată în viitorul apropiat, ceea ce face tot mai probabilă o majorare cu 0,50 puncte procentuale a dobânzii de referință a BCE în cursul acestei luni.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat deja dobânzile cu 3 puncte procentuale din iulie anul trecut și a garantat o nouă creștere de jumătate de punct procentual pe 16 martie. Cu toate acestea, cifrele recente privind inflația au determinat investitorii să se aștepte la o majorare și mai mare.

Banca Centrală își propune să scadă inflația la 2%

Însă, Lagarde a avertizat, de asemenea, că inflația subiacentă, care exclude costurile volatile ale alimentelor și combustibililor, ar putea rămâne la un nivel neplăcut de ridicat, chiar dacă rata globală a inflației va scădea în lunile următoare. Ea a spus că vârful anticipat este acum „foarte probabil” să se producă. „Pe termen scurt, inflația de bază va fi ridicată”, a declarat duminică Grupul Vocento, citând-o pe Lagarde.

Recent, o serie de factori de decizie au avertizat că majorările de dobândă ale BCE trebuie să continue până când inflația de bază își va schimba cursul și va începe să scadă spre obiectivul de 2% al băncii centrale. Luna aceasta, inflația subiacentă a crescut la un nivel record de 5,6%, iar unii factori de decizie sunt îngrijorați de faptul că această creștere este acum rezultatul unei creșteri bruște a salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce face ca majorările de prețuri să fie mai tenace și mai greu de inversat.

„Trebuie să continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a readuce inflația la 2%. Și vom face acest lucru”, a declarat Lagarde.

Creșterea ratelor dobânzilor, cea mai bună soluție

Ea a continuat spunând că economia zonei euro se descurcă mai bine decât se anticipa și că producția ar trebui să crească după ce s-a apropiat de stagnare în ultimul trimestru din 2022.

Cu toate acestea, ea a subliniat că ar fi o „greșeală” să urmăm mișcările Rezervei Federale a SUA pentru a reduce inflația, deoarece cauzele creșterii prețurilor sunt diferite în Europa.

Ea a dat vina pe stimulentele fiscale din SUA pentru supraîncălzirea economiei americane și a spus că inflația din Europa are mai mult de-a face cu o redresare rapidă după COVID-19 și războiul din Ucraina.

În cadrul interviului, Lagarde a recunoscut că majorarea ratelor dobânzilor a fost „dificilă” pentru persoanele care doresc să cumpere locuințe sau pentru cele care au credite ipotecare cu rată variabilă. În Spania, ipoteca medie cu rată variabilă a sărit de la 460 de euro  pe lună la 760 de euro în februarie.

„Cei care au credite ipotecare variabile au beneficiat de rate foarte scăzute, dar acum trebuie să ia ce e bun cu ce e rău”, a spus ea.

Deși a exclus ca ratele dobânzilor să devină din nou negative, ea a insistat că „nu vor rămâne ridicate la nesfârșit”. Șefa BCE a apărat creșterea ratelor dobânzilor ca fiind „cel mai eficient instrument” pentru a reduce inflația. Ea a apreciat că măsurile Spaniei de reducere a taxelor pentru a-i ajuta pe oameni să facă față prețurilor mai mari „nu sunt ideale”, deoarece taxele vor trebui să crească din nou în cele din urmă.

În schimb, ea a spus că guvernele ar trebui să opteze pentru măsuri fiscale mai bine direcționate pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să facă față costului ridicat al vieții.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.