Infofinanciar > Lumea la zi > Americanii se întorc în timp! Vânzările de discuri vinil din SUA au depășit pentru prima oară în 4 decenii CD-urile
Lumea la zi

Americanii se întorc în timp! Vânzările de discuri vinil din SUA au depășit pentru prima oară în 4 decenii CD-urile

disc vinil
sursa foto dreamstime

Anul trecut, în Statele Unite, vânzările de discuri vinil au depășit pentru prima dată vânzările de CD-uri din 1987, semnificând un interes crescut pentru acest format retro, care a revenit în vogă.

Potrivit datelor publicate joi, 9 martie, de Recording Industry Association of America (RIAA), cifra de afaceri asociată vânzărilor de discuri vinil a înregistrat o creștere de 4% în 2022, ajungând la suma de 1,7 miliarde de dolari pe parcursul anului trecut. Aceste cifre reprezintă o dovadă a faptului că formatul retro de discuri vinil se bucură de o popularitate tot mai mare. În plus, încasările din vânzările de viniluri le-au depășit pe  cele obținute din vânzarea de CD-uri încă din 2020.

 Astfel, în ceea ce priveşte vânzările, numărul de discuri vinil vândute a fost de 41 de milioane, în timp ce cel al CD-urilor a fost de 33 de milioane. Este important de menţionat faptul că, în comparaţie cu discurile compacte, discurile vinil oferă o citire analogică, ceea ce este considerat de mulţi un plus şi un aspect retro fascinant, , informează Adevărul.

De ce aleg americanii discurile vinil față de CD-uri

Vinilul a revenit în forță pe piață în ultimii ani, având un efect dublu datorat modei și nostalgiei. Acest format a fost aproape uitat și a dispărut complet de pe piață, însă s-a întors în atenția publicului, provocând o relansare a producției de discuri cu citire analogică. Acestea pot avea o calitate excelentă, dar și prețuri ridicate, fapt care nu îi descurajează pe iubitorii de muzică retro să investească în achiziționarea lor.

Potrivit datelor publicate de RIAA, în ciuda popularităţii în creştere a discurilor vinil, muzica difuzată prin streaming domină în continuare în industria muzicală, cu o cifră de afaceri de 13,3 miliarde de dolari în 2022, reprezentând 84% din totalul vânzărilor muzicale.

Abonamentele la platforme online reprezintă cea mai mare parte din aceste încasări, cu o cotă de piaţă de 77%, care a depăşit pragul de 10 miliarde de dolari pentru prima dată. În plus, un număr record de aproximativ 92 de milioane de persoane au ascultat muzică online şi au plătit pentru aceasta în Statele Unite în 2022, comparativ cu 84 de milioane în anul precedent.

Discurile vinil sunt populare și în Europa

Discurile vinil sunt la fel de populare și în Europa, fiind la un nivel de vânzări record în ultimii ani. În Marea Britanie, de exemplu, vânzările de viniluri au crescut cu 30% în 2021 față de anul precedent, ajungând la un total de 5,1 milioane de unități vândute.

În Germania, vânzările de vinil au atins un nivel record în 2021, cu peste 5,4 milioane de unități vândute. Și în Franța piața discurilor vinil a crescut semnificativ, cu vânzări în valoare de 87,4 milioane de euro în 2021, o creștere de 37% față de anul precedent. Discurile vinil sunt apreciate de mulți ascultători datorită sunetului cald și autentic, precum și a experienței tactile și vizuale pe care o oferă.