Infofinanciar > Lumea la zi > Deși rupe pe combustibili fosili, Azerbaidjanul mizează pe energia verde. Și România are de câștigat
Lumea la zi

Deși rupe pe combustibili fosili, Azerbaidjanul mizează pe energia verde. Și România are de câștigat

UE vrea să achiziționeze până în 2027 gaze din Azerbadjan
Foto: worldview.stratfor.com

Succesul Azerbaidjanului în cooperarea în domeniul petrolului și gazelor, în special cu partenerii europeni, poate fi un exemplu pentru orice țară exportatoare de energie. Avantajul Azerbaidjanului, în comparație cu alte țări, este că țara a lansat deja proiecte care vizează dezvoltarea energiei verzi în întreaga regiune.

După ce s-a impus ca un furnizor de încredere de resurse tradiționale, Azerbaidjanul nu intenționează să se oprească aici. Planurile ambițioase de export de energie verde ale țării capătă amploare și încep deja să se materializeze în inițiative concrete.

Proiectul Coridorul sudic al gazelor (SGC), inițiat chiar de Azerbaidjan la acea vreme, a putut să asigure în mare măsură securitatea energetică a Europei. Astăzi, mulți politicieni europeni mulțumesc Azerbaidjanului și președintelui Ilham Aliyev pentru faptul că, în timpul crizei energetice globale, Azerbaidjanul a întins o mână partenerilor săi.

Green Deal de Baku

Și acum, prin analogie cu SGC, Azerbaidjanul creează un coridor de energie verde care nu numai că va furniza Europei resursele energetice suplimentare de care are nevoie astăzi, dar va îndeplini și agenda globală pentru decarbonizarea producției.

„Așadar, ne vom transforma într-adevăr într-un furnizor important de energie verde pentru Europa. Și ținând cont de experiența noastră de succes în construcția de conducte de petrol și gaze, de istoria deja existentă de cooperare cu țări și companii din Europa în domeniul securității energetice, de sprijinul deplin din partea Comisiei Europene pentru centralele noastre și de dialogul energetic dintre Comisia Europeană și Ministerul Energiei, care a început în urmă cu mai bine de un an. Așadar, toți acești factori demonstrează cu adevărat că energia verde din Azerbaidjan va fi în curând la fel de importantă cum este astăzi gazul natural”, a spus președintele Ilham Aliyev.

Proiectele de amploare care se desfășoară în prezent în Azerbaidjan stau la baza dezvoltării țării ca producător și, în viitor, exportator de energie alternativă.

Unul dintre cele mai importante proiecte de energie regenerabilă de pe teritoriile eliberate este un proiect comun cu compania britanică BP pentru producerea de energie solară. Este de așteptat ca în doi ani centrala să funcționeze pe deplin, „curățând” producția de petrol și gaze din Absheron. Proiectul, care este implementat de o companie de această amploare, arată că, în primul rând, potențialul de energie regenerabilă al Azerbaidjanului este destul de mare, iar în al doilea rând, Azerbaidjanul este un partener de încredere și stabil.

Potențial deloc de neglijat

În total, potențialul de energie regenerabilă al Azerbaidjanului este de peste 27 GW de energie eoliană și solară pe uscat și de 157 GW de energie eoliană în sectorul azer al Mării Caspice. Până în 2027, țara intenționează să producă 3 GW de energie eoliană și 1 gigawatt de energie solară, din care 80% vor fi pentru export.

Până în 2037, Azerbaidjanul se așteaptă la o capacitate suplimentară de cel puțin 6 gigawați. O companie energetică globală intenționează deja să investească 10 GW de energie verde în Azerbaidjan.

Ca parte a strategiei de stat, în perioada 2023-2025, Ministerul Energiei din Azerbaidjan se va implica în studierea și evaluarea perspectivelor de utilizare a surselor regenerabile de energie, în special hidroenergie, energie geotermală și bioenergie, precum și tehnologiile de hidrogen, precum și în desfășurarea de activități de stocare a energiei și hidro acumulare.

Suntem și noi în plan

Unul dintre ultimii pași cheie întreprinși de Azerbaidjan pentru a implementa începerea exporturilor alternative de energie electrică către Europa a fost semnarea „Acordului privind un parteneriat strategic în domeniul dezvoltării și transportului de energie verde între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei”. Acest document indică deja măsura în care resursele energetice azere sunt solicitate în Occident.

În cadrul acestui proiect, este planificată realizarea unei linii de transport de energie electrică de 1.195 de kilometri cu o capacitate de 1.000 MW, între Georgia și România, și instalarea unui cablu digital de conectare. În acest scop, cu sprijinul Băncii Mondiale, se preconizează pregătirea unei justificări tehnice și economice a proiectului până la sfârșitul anului 2023.

În general, Azerbaidjanul are în vedere mai multe modalități de a furniza energie electrică verde în Europa. Prima dintre ele este Coridorul Energetic Azerbaidjan-Turcia-Europa prin Nakhcivan; a doua este prin Georgia și Turcia; iar a treia este un proiect subacvatic de comunicații electrice și digitale prin Marea Neagră, care va conecta Azerbaidjanul, Georgia, România și Ungaria.

Spre Iran

Mai mult, Azerbaidjanul lucrează deja la o nouă linie de la Zangazur la Nakhcivan și de acolo în Turcia și Iran. În acest context, crearea centrului energetic Jabrayil și construcția stației de 330 kV de la Jabrayil sunt de o importanță strategică.

Linia care va trece prin Nakhcivan, de fapt, este un element al coridorului Zangazur. Rolul ariei Nakhcivan în această privință este esențial. Potrivit șefului statului, împreună cu Karabakh și Zangazurul de Est, este planificată și transformarea Nahcivanului într-o zonă de energie verde.

„Există un potențial mare de construire a centralei hidroelectrice la Nakhcivan. Și, de asemenea, a existat o expertiză recent efectuată acolo și probabil că în curând vom avea unele evoluții în ceea ce privește construcția centralei solare de 500 de megawați. În același timp, centrala tradițională de la Nakhcivan este, de asemenea, mai mult decât binevenită, deoarece Nakhcivan are un mare potențial de export”, a spus președintele Ilham Aliyev.

Așadar, repetându-și povestea de succes în petrol și gaze, Azerbaidjanul implementează planuri de export de energie verde în proiecte specifice. Politica dusă de șeful statului, care vizează integrarea în economia globală, a transformat deja Azerbaidjanul în principalul centru de investiții din regiune.