Infofinanciar > Lumea la zi > Declarațiile fostului șef al CIA! SUA va reacționa pe măsură dacă Putin folosește arme nucleare!
Lumea la zi

Declarațiile fostului șef al CIA! SUA va reacționa pe măsură dacă Putin folosește arme nucleare!

Putin sursa foto metro.uk
sursa foto metro.uk

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și îi vor scufunda flota din Marea Neagră, dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare împotriva SUA, a avertizat duminică fostul director al CIA și general în armata americană, David Petraeus.

Petraeus a declarat că încă nu a discutat cu consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au declarat că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO – colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”, a declarat Petraeus, potrivit The Guardian.

SUA nu dorește escaladarea conflictului

Avertismentul vine la câteva zile după declarațiile lui Putin, pe care mulți le-au interpretat ca o amenințare de escaladare a conflictului  între Rusia și Occident.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petraeus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care prevede o apărare colectivă. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina nu face parte din NATO – cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” va fi necesar, a spus Petraeus.

Patraeus a subliniat că extinderea articolului 5 din Tratatul de la Washington către Ucraina ar contribui la escaladarea conflictului, dar că SUA va reacționa cu siguranță pentru a evita acest lucru.

„Nu ne dorim o escaladare nucleară aici, dar trebuie să arătăm că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, a adăugat Patraeus, potrivit ABC.

Cu toate acestea, în condițiile în care presiunea asupra lui Putin este din ce în ce mai mare după câștigurile ucrainene în estul țării, conform declarației de anexare de săptămâna trecută, iar rezistența la eforturile de mobilizare în interiorul Rusiei este din ce în ce mai mare, Petraeus a declarat că liderul Moscovei este „disperat”.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a spus el. „Nici o cantitate de mobilizare șubredă, deoarece este singurul mod de a o descrie; nici anexarea, nici amenințările nucleare, chiar și voalate, nu îl poate scoate de fapt din această situație nefavorabilă.

„La un moment dat va trebui să se recunoască acest lucru. La un moment dat va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele Zelenski, va fi sfârșitul final.”

Putin va fi forțat să înceapă negocierile

Petraeus a avertizat că „încă se poate înrăutăți situația pentru Putin și pentru Rusia. Și chiar și utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba deloc acest lucru”. Totuși, a adăugat el, „trebuie să luați amenințarea în serios”.

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relații externe din Senat, a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriu.

Rubio a spus că el crede că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție în care proviziile SUA și ale aliaților intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție”.

„Nato va trebui să răspundă la acest lucru”, a spus el. „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea și de scopul acestuia”.

„Ar putea lovi unul dintre aceste puncte logistice. Iar acel punct logistic s-ar putea să nu fie în interiorul Ucrainei. Pentru mine, acesta este domeniul pe care mă concentrez cel mai mult, deoarece are un aspect tactic. Probabil Putin nu ar vedea acest lucru ca un factor de risc, dar NATO ar putea avea o viziune diferită”, a subliniat senatorul.