Infofinanciar > Lumea la zi > Întâlnire decisivă între SUA și Turcia! Ce au discutat oficialii celor două state
Lumea la zi

Întâlnire decisivă între SUA și Turcia! Ce au discutat oficialii celor două state

Biden și Erdogan, Sursă foto: Bloomberg
Sursă foto: Bloomberg

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, s-a întâlnit în cursul zilei de duminică la Istanbul cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre „progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO”. Această întrevedere dintre cei doi oficiali a fost una surprinzătoare, mai ales că aceasta nu a fost anunțată de mass-media în prealabil.

Aceste discuții dintre SUA și Turcia au avut loc, în contextul în care situația aderării celor două țări scandinave la NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) este incertă.

În primă fază, liderii de la Ankara au decis să respingă cererile de aderare în NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) ale Suediei și Finlandei, deoarece președintele turc Recep Erdogan considera că guvernele de la Helsinki și Stockholm nu au reușit să-și respecte promisiunile formulate pentru a obţine ridicarea veto-ului Ankarei. Printre cerințele autorităților turce se numără: extrădarea către Turcia a militanţilor din grupările considerate „teroriste” de către guvernul turc, mai ales membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Însă, în luna iunie, cele două țări scandinave și Turcia au semnat un memorandum prin care Ankara le-a oferit cale liberă Finlandei și Suediei să adere la NATO. Cu toate acestea, Erdogan a amenințat că acesta îi poate bloca din nou pe scandinavi, dacă autoritățile de la Stockholm și Helsinki nu vor rezolva cerințele Turciei în cel mai scurt timp, scrie G4Media.

Finlanda și Suedia au redactat cererile de intrare în NATO, după ce Rusia a declanșat invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Anexarea Rusiei, printre subiectele de discuție ale celor doi oficiali

În cadrul aceleiași întâlniri de la Istanbul, Sullivan și Kalin au mai vorbit despre opinia Turciei, vizavi de anexările ilegale ale regiunilor separatiste din Ucraina de către Federația Rusă. Ministerul de Externe al Turciei consideră anexarea celor 4 teritorii separatiste din Ucraina drept „o încălcare gravă” a dreptului internațional.

„Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor recunoscute ale dreptului internaţional, nu poate fi acceptată. Ne reiterăm sprijinul pentru soluţionarea acestui război, a cărui gravitate nu face decât să crească, pe baza unei păci juste care să fie încheiată prin negocieri”, au anunțat diplomații turci.

Cu toate acestea, Turcia a adoptat o politică duplicitară, între Occident și Rusia, încă de la începerea războiului de pe teritoriul ucrainean. Astfel, oficialii de la Ankara s-au opus de mai multe ori sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar continuă să aibă o relație apropiată și cu Kievul. De asemenea, Turcia i-a livrat Ucrainei mai multe drone Bayraktar, pentru a putea face față asaltului rus.

Sullivan şi Kalin au discutat de asemenea despre sprijinul SUA şi Turciei „pentru negocieri de pace între Armenia şi Azerbaidjan” şi „despre importanţa dialogului şi a diplomaţiei în soluţionarea dezacordurilor în Mediterana de Est”.