Lumea la zi

Decizia Comisiei Europene! Ce vor stabili oficialii despre plafonarea prețurilor la energie

Comisia Europeana Sursa foto Euromanian
Sursa foto: Euromanian

Astăzi va avea loc o ședință în cadrul Comisiei Europene în care se va prezenta planul referitor la plafonarea prețurilor la energie. Scopul acestei măsuri este acela de a diminua costurile pentru energie pentru ajutorarea cetățenilor.

Prețurile majorate la energie alimentează în fiecare zi inflația. Automat, aceste lucruri afectează producția industrială și crește costurile facturilor.

Ursula von der Leyen va face cunoscut acest plan în cadrul ședinței. Ulterior, statele membre UE vor trebui să pună la punct detaliile. După acest întreg proces va avea loc o altă ședință pe data de 30 septembrie a miniștrilor europeni ai Energiei.

Plafonarea doar pentru anumiți consumatori

Executivul comunitar a transmis faptul că acest plan de plafonare a prețurilor vizează doar producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, potrivi hotnews.ro.

Astfel, vor fi plafonate veniturile producătorilor de electrice din surse regenerabile, centrale nucleare și biomasă. Această măsură ar urma să se aplice după încheierea tranzacțiilor cu energie electrică, întrucât nu se dorește afectarea în mod direct a prețului energiei electrice la bursă.

În acest plan, este vizată și taxa pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili. Această taxă este una temporară pentru profiturilor companiilor din Uniunea Europeană, care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune și rafinare. Valoarea acesteia va fi de 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Taxa va fi lăsată la latitudinea fiecărui stat dacă se va introduce sau nu.

Reducerea consumul de electricitate

Reducerea consumului de electricitate este un subiect extrem de discutat la nivel european. Propunerea venită de la conducerea Uniunii este aceea conform căreia statele vor trebui să își reducă consumul lunar la 10%.

Totuși, în acest plan de plafonare, nu există și o limită a prețurilor la gazele naturale, lucru ce a adus nemulțumiri în rândul statelor europene.

Astfel, statele din Uniune au cerut oficialilor de la Bruxelles un astfel de plafon. Însă nu s-a ajuns la un acord.

Cea mai mare provocare pentru înalții de la Comisia Europeană va fi cu siguranță găsirea unui plan care să se plieze pe nevoile fiecărui stat, mai ales că mixul energetic diferă de la o țară la alta.

Poziția României cu privire la plafonarea prețurilor

România susține în momentul actual atât plafonarea prețurilor la gazele importate din Rusia, cât și la cele importate în UE.

„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, se prezintă într-un comunicat al Ministerului de Energie.