Lumea la zi

Criza energiei electrice se adâncește! Se va ajunge la duș în doi pe întuneric

Energie, Sursă foto: unsplash.com
sursă foto: unsplash.com

Criza energiei electrice continuă să se facă simțită atât în Europa, cât și la nivel mondial, statele fiind nevoite să ia măsuri drastice. Marile capitale ale lumii sunt și ele puternic afectate.

Începând cu ziua de marți, 13 septembrie, Franța a decis ca luminile Turnul Eiffel, monumentul iconic al Parisului, să se stingă la ora 23.45. Anterior, acestea erau aprinse până la ora 01.00. 

Președintele companiei ce administrează Turnul Eiffel, Francoise Martin, a declarat că este “un gest simbolic ce are ca scop să îi încurajeze pe toți către economisirea energiei electrice”, conform Mediafax

Măsuri de criză pentru Europa

În Austria, una dintre țările cele mai puternic afectate de criza energetică, autoritățile iau în calcul întreruperea iluminatului public la nivel național, după ora 22.00, cu excepția iluminatului stradal. Atât clădirile publice cât și întreprinderile private vor fi nevoite să oprească luminile după această oră pentru a economisi energia electrică.

În Elveția, ministrul energiei îi îndeamnă pe cetățeni să fie mai atenți la consumul de energie prin scoaterea din priză a electronicelor și stingerea luminilor de la locul de muncă după terminarea programului.

Majorarea costurilor pentru energia electrică a creat o situație tensionată la nivel mondial și european, afectând toate palierele societății, de la marile industrii și până la micile afaceri. România se află de asemenea într-o situație delicată, fiind preconizat că majorările vor continua în perioada iernii, afectând direct situația economică și politică a țării.

Nu doar noi suntem afectați

În afara Europei, China a decis ca în primele două zile ale săptămânii să oprească iluminatul public în Shanghai, mega-capitala țării,incluzând și o parte a iluminatului stradal. Pe lângă problema energiei, China se confruntă și cu o perioadă prelungită de secetă, provocată de creșterea temperaturilor. Seceta a provocat daune considerabile în zona de Sud-Vest a Chinei, fiind nevoită să se bazeze pe cărbuni și energie electrică, adâncind presiunile deja existente.

Printre măsurile propuse la nivel global se numără fixarea prețurilor, intervenția statelor în regularea costurilor, dar și adoptarea unor surse alternative și sustenabile de energie.