Lumea la zi

Plafonarea gazului rusesc nu va fi pusă în aplicare. Planul Comisiei Europene, în plin picaj

gaz sursa foto reuters
sursa foto reuters

Propunerea Comisiei Europene de a crea un plafon pentru gazul rusesc ar putea să nu se materializeze. Comisia Europeană nu crede că va obține acordul statelor membre.

 În contextul crizei energetice provocate de refuzul Rusiei de a distribui gaz către statele europene, Comisia Europeană a înaintat o propunere de a plafona prețurile gazului provenit din Rusia pentru a aplana creșterea excesivă a prețurilor.

Conform draftului publicat de The Guardian, Comisia Europeană urmează să renunțe la această inițiativă, deoarece nu crede că va obține acordul statelor membre de a implementa plafonul. 

Președintele Rusiei, Vladimir  Putin, a declarat vineri că va opri distribuția de gaze către Europa, în cazul în care se va implementa un plafon al prețurilor, punând Uniunea Europeană într-o situație critică.

Decizia finală a Comisiei va fi publicată mâine de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen în cadrul discursului său anual legat de situația Uniunii Europene. Acesta va include și strategiile pentru contracararea crizei energetice și poziția pe care Uniunea Europeană o va lua.

Taberele din Europa sunt divizate

La nivelul statelor membre, opiniile sunt împărțite vis-a-vis de introducerea plafonului. Franța și Polonia își doresc plafonarea prețurilor tuturor gazelor importate, pe când Olanda, Belgia și Danemarca nu sunt de acord cu această inițiativă, conform Antena 3.

„Nu aş spune că a existat un sprijin larg pentru un plafon larg (pentru preţul gazelor)”, a declarat reporterilor secretarul de stat olandez pentru industriile extractive, Hans Vijlbrief.

 În continuare, mai multe țări europene sunt încă dependente de gazul rusesc și nu se arată pregătite să își pună aprovizionarea în pericol.„Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situaţia noastră de securitate a aprovizionării”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, conform HotNews.

Plafonarea gazului în România

România a susţinut o propunere surprinzătoare vinerea trecută, la consiliul miniştrilor energiei de la Bruxelles, pledând nu doar pentru o plafonare a prețului gazelor importate din Rusia, ci al tuturor gazelor importate în blocul comunitar.

Poziția guvernului de la București a fost făcută publică printr-un comunicat al Ministerului Energiei emis vineri după-amiază:

„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene.

În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”.