Infofinanciar > Lumea la zi > Cum se va sfârși războiul din Ucraina? Au fost prezentate cele trei scenarii posibile
Lumea la zi

Cum se va sfârși războiul din Ucraina? Au fost prezentate cele trei scenarii posibile

rusia ucraina atlanticcouncil.org
sursa foto: atlanticcouncil.org

Înțelegerea viitorului relațiilor dintre Rusia și Occident depinde în mare măsură de modul în care se desfășoară războiul din Ucraina. Astfel, trebuie examinate trei scenarii posibile: o victorie ucraineană, o victorie rusă și un impas lung și prelungit.

Războiul genocidar al lui Putin împotriva Ucrainei a schimbat fundamental relația Rusiei cu Occidentul colectiv, făcând imposibilă revenirea la orice formă de parteneriat în viitorul apropiat. Ar fi greu de imaginat ca guvernele occidentale să trateze cu actualul regim Putin de la Moscova atâta timp cât acesta rămâne la putere și refuză să accepte responsabilitatea pentru crimele sale de război și crimele împotriva umanității (și pentru daunele pe care le-a provocat infrastructurii ucrainene). În plus, modul în care Putin a ridicat și mai mult miza prin proclamarea anexării a încă patru provincii ucrainene pare să excludă orice soluție negociată.

În aceste circumstanțe, Occidentul nu poate decât să continue să sprijine pe deplin Ucraina din punct de vedere militar, politic și economic până când Rusia își va retrage în sfârșit trupele de pe teritoriul ucrainean. Contenția și descurajarea sunt încă o dată elemente-cheie în definirea abordării Occidentului față de Rusia, în efortul de a exclude orice escaladare ulterioară într-un război în toată regula între Rusia și NATO. Deși nu poate fi exclusă utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare tactice, o astfel de situație nu ar duce decât la o ruptură aproape completă a relațiilor cu Rusia și ar contribui probabil la o mai mare izolare. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește relațiile Rusiei cu Sudul Global, inclusiv cu China.

Este dificil de prezis cum va afecta rezultatul acestui război nu numai Ucraina și Rusia, ci și Occidentul colectiv și Sudul Global. Dacă o ordine multilaterală bazată pe reguli ar putea fi restaurată și cum se vor integra principalii actori și regiuni, totul rămâne de văzut. În acest sens, rezultatul final al războiului va fi decisiv. În linii mari, putem avea în vedere trei scenarii posibile: 1) o victorie ucraineană, 2) o victorie rusă și 3) un impas lung și prelungit.

O victorie ucraineană

O victorie ucraineană poate fi definită în diferite moduri. Faptul că Moscova nu a reușit deja să forțeze Ucraina să se întoarcă în Russkiy Mir (lumea rusă) ar putea fi văzut ca o victorie a curajului ucrainean și a iubirii sale pentru libertate și independență. Cu toate acestea, oricare ar fi rezultatul acestui război, va fi un drum lung până la reconstrucția și reconcilierea deplină, atât pe plan intern, cât și, cu siguranță, în raport cu Rusia și rușii.

În ceea ce privește o restaurare a integrității teritoriale, ar putea exista mai multe posibilități. O victorie deplină ar putea implica o respingere a forțelor armate și a ocupației rusești nu numai din teritoriile pe care Moscova a pretins recent că le anexează „pentru totdeauna”, ci și o revenire a Crimeei sub control ucrainean. Alte opțiuni includ întoarcerea teritoriilor ocupate începând cu 24 februarie 2022 sau restabilirea controlului ucrainean asupra așa-numitelor Republici Populare Donețk și Luhansk (acele părți din Donbas ocupate din 2014 și recent proclamate independente de către Kremlin).

Indiferent de forma pe care ar putea-o lua o victorie ucraineană, o astfel de victorie ar avea consecințe enorme, atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia. După cum s-a menționat anterior, reconstrucția Ucrainei ar fi un efort major care nu ar putea fi realizat fără un sprijin internațional pe scară largă, comparabil cu Planul Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial. O problemă majoră ar fi, de asemenea, dacă Rusia poate fi forțată să plătească cel puțin o parte din daunele de război pe care le-a provocat Ucrainei și, mai ales, dacă Occidentul ar putea folosi activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari americani, pentru reabilitare și reconstrucție.

În acest demers, UE ar trebui să joace un rol central, deoarece Ucraina a dobândit acum statutul de candidat și aspiră la o aderare rapidă. Cu toate acestea, negocierile privind aderarea la UE se vor baza în continuare pe condiționalitate și vor necesita un proces dificil de reformă internă pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Între timp, SUA au finanțat cea mai mare parte a sprijinului militar și de altă natură acordat Ucrainei și este timpul ca UE să își asume un rol mai substanțial, cel puțin în ceea ce privește modernizarea sprijinului financiar și economic acordat Ucrainei și plata părții sale echitabile în aceste eforturi.

O victorie a Rusiei

În circumstanțele actuale, scenariul unei victorii rusești ar putea fi prezentat doar ca un rezultat improbabil, mai ales după recentele contraofensive ucrainene de succes. Deși Putin ar fi putut prezenta o anexare limitată într-o etapă anterioară ca pe un fel de victorie, un astfel de scenariu ar putea fi prevăzut acum doar dacă Occidentul își va opri complet sprijinul pentru Ucraina.

O victorie a Rusiei ar implica reducerea unei Ucraine cvasi-independente la un stat de tip corifeu, dominat de Moscova și forțat să accepte o anexare de succes a fostelor provincii țariste din așa-numita regiune Novorossia. În mod similar, o victorie a Rusiei ar putea duce, de asemenea, la o Ucraină mai independentă, care ar fi pierdut aproximativ 20% din teritoriul său în favoarea Rusiei în mod semi-permanent și care ar depinde de Occident și de instituții precum UE și instituțiile financiare internaționale pentru supraviețuirea sa economică.

În timp ce aderarea la NATO ar ieși din discuție într-o astfel de situație, partea rămasă a Ucrainei ar putea totuși să încerce să primească garanții de securitate din partea partenerilor săi occidentali pentru a preveni orice altă agresiune teritorială din partea Rusiei. În acest context, multe ar depinde de faptul dacă acest rezultat al războiului ar duce la o soluționare politică formală, chiar dacă pe o bază temporară.

O victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar duce, de asemenea, la revendicări mai ample ale Rusiei și la cereri de rescriere a ordinii europene de securitate în conformitate cu dorințele Moscovei. Așa cum a exprimat în propunerile sale către SUA și NATO în decembrie 2021, Moscova cere o revenire completă a NATO la pozițiile pe care le ocupa înainte de 1997.

Practic, acest lucru ar lăsa întreaga Europă Centrală și de Est fără garanțiile NATO pentru protejarea suveranității și integrității teritoriale și ar lăsa aceste state la mila Kremlinului. În același timp, țările non-NATO din regiune, precum Moldova și Georgia, ar trebui să se teamă pentru independența lor în cazul unei victorii rusești în Ucraina. Prin urmare, o astfel de situație ar trebui evitată cu orice preț. Așa cum au declarat mulți lideri europeni, războiul din Ucraina este și războiul nostru.

În Rusia însăși, regimul se va simți justificat de o victorie și o va prezenta ca pe o renaștere a Rusiei istorice și ca pe rezultatul unei lupte eroice, similară cu victoria din Marele Război pentru Apărarea Patriei. Orice contradicții interne din interiorul Rusiei ar fi trecute în plan secundar, deoarece regimul ar justifica orice suferință din partea populației ca fiind un sacrificiu necesar pentru a readuce marea națiune la locul său de drept în lume.

Cu toate acestea, pe termen lung, ar fi îndoielnic cum ar putea Rusia să supraviețuiască izolării sale economice și financiare, în special în relațiile sale cu Occidentul. După entuziasmul inițial al unei părți a populației, consecințele reale ale acțiunilor Moscovei ar deveni clare și ar fi îndoielnic dacă sprijinul pentru Kremlin ar putea fi susținut pe termen lung. Într-o astfel de situație, ar putea fi în continuare necesară creșterea represiunii interne și izolarea și mai mult a țării de lumea exterioară. De asemenea, dependența Rusiei de China ar crește, transformând țara și mai mult într-un partener junior al Beijingului, scrie Clingendael.

Blocajul

Dacă războiul se va transforma într-un conflict lung și prelungit, totul va depinde de capacitatea ambelor părți de a-și susține eforturile militare și de a împiedica cealaltă parte să facă progrese substanțiale pe câmpul de luptă. În acest caz, un factor decisiv ar fi sprijinul acordat de Occident nu numai pentru a împiedica o pătrundere a Rusiei sau o escaladare ulterioară într-un conflict direct NATO-Rusia (cu sau fără utilizarea armelor nucleare), ci și pentru a susține economia ucraineană. La urma urmei, în acest an, economia ucraineană a suferit de opt ori mai mult decât economia rusă și se apropie de colaps.

Deși, pe termen lung, pachetele de sancțiuni vor afecta mai grav economia rusă, pe termen scurt, Moscova încă poate profita de pe urma prețurilor mai mari la energie, chiar și atunci când vinde cu reduceri mari către țări precum India și China. Cu toate acestea, dacă Occidentul reușește să închidă treptat orice portiță în sancțiunile financiare, tehnologice și energetice, opțiunile Rusiei de a-și continua războiul din Ucraina vor fi serios îngreunate. Indicii că Moscova a trebuit să cumpere muniție și arme din țări precum Coreea de Nord și Iran indică deja această direcție.

Dar cele mai importante evoluții din acest scenariu vor avea loc pe frontul intern, nu numai în Rusia, ci și în Occident. Până în prezent, Occidentul colectiv a reușit să sprijine pe deplin Ucraina din punct de vedere militar și financiar și cu ajutor umanitar. Odată cu venirea iernii, creșterea costului vieții și a prețurilor la energie vor avea un impact asupra dorinței populației din țările occidentale de a continua acest sprijin. În acest sens, unitatea rămâne crucială pentru a împiedica Kremlinul să divizeze Occidentul și să submineze sprijinul pentru Ucraina. În Rusia, sprijinul pentru „operațiunea militară specială” pare să se diminueze deja, deoarece mobilizarea aduce războiul acasă.

Acest lucru este valabil și pentru oamenii din marile orașe, care până acum puteau ignora ceea ce se întâmpla în Ucraina. Odată ce efectele reale ale sancțiunilor vor începe să afecteze populația mai largă, represiunea și propaganda ar putea să nu fie suficiente pentru a asigura un sprijin cel puțin pasiv pentru regim. Rămâne de văzut dacă se vor deschide clivaje serioase între părți ale elitei sau între centru și regiuni. Cu toate acestea, un sprijin susținut din partea Occidentului ar putea face să se înțeleagă faptul că regimul se află într-o situație fără ieșire.