Lumea la zi

Kasparov, mesaj pentru Washington: „Nu vă temeți de dispariția lui Vladimir Putin!”

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Sursa foto: Wikiwand

Regimul președintelui rus Vladimir Putin trăiește pe timp de împrumut. Valul istoriei se întoarce și dacă Occidentul se menține ferm, regimul lui Putin se va prăbuși probabil în viitorul apropiat – este verdictul semnat în comun de Gari Kasparov și Mihail Hodorkovski în publicația „Foreign Affairs“.

Cu toate acestea, unii dintre partenerii cheie ai Ucrainei continuă să se împotrivească furnizării către Kiev a armelor de care are nevoie pentru a da lovitura de grație. Administrația președintelui american Joe Biden, în special, pare să se teamă de haosul care ar putea însoți o înfrângere decisivă a Kremlinului.

Aceasta a refuzat să trimită tancurile, sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune și dronele care ar permite forțelor ucrainene să se lupte cu atacatorii lor, să își recupereze teritoriul și să pună capăt războiului. Sfârșitul dominației tiranice a lui Vladimir Putin va schimba într-adevăr radical Rusia (și restul lumii) – dar nu în modul în care crede Casa Albă. Mai degrabă decât să destabilizeze Rusia și vecinii săi, o victorie ucraineană ar elimina o puternică forță revanșardă și ar impulsiona cauza democrației în întreaga lume.

Planuri pentru ziua de după

Rușii pro-democrație care resping regimul totalitar al lui Vladimir Putin – un grup din care fac parte și autorii – fac tot ce pot pentru a ajuta Ucraina să elibereze toate teritoriile ocupate și să-și restabilească integritatea teritorială în conformitate cu granițele recunoscute la nivel internațional din 1991.

De asemenea, fac planuri pentru ziua de după Putin. Comitetul de acțiune pentru Rusia, o coaliție a grupurilor de opoziție din exil pe care cei doi au cofondat-o în mai 2022, are ca scop să se asigure că Ucraina este despăgubită în mod echitabil pentru daunele cauzate de agresiunea lui Putin, că toți criminalii de război sunt trași la răspundere și că Rusia este transformată dintr-o dictatură ticăloasă într-o republică federală parlamentară.

Cu alte cuvinte, sfârșitul iminent al domniei lui Putin nu trebuie să ne fie teamă, ci ar trebui să fie primit cu brațele deschise.

Temeri nefondate

Efortul lui Vladimir Putin de a restaura imperiul pierdut al Rusiei este destinat să eșueze. Momentul este, prin urmare, copt pentru o tranziție la democrație și o deconcentrare a puterii la nivel regional. Dar pentru ca o astfel de transformare politică să aibă loc, Putin trebuie să fie învins militar în Ucraina. O înfrângere decisivă pe câmpul de luptă ar străpunge aura de invincibilitate a lui Putin și l-ar expune ca fiind arhitectul unui stat falimentar, făcând regimul său vulnerabil la provocări din interior.

Occidentul, și mai ales Statele Unite, este capabil să ofere sprijinul militar și financiar pentru a grăbi inevitabilul și a propulsa Ucraina către o victorie rapidă. Dar administrația Biden încă nu s-a coagulat în jurul unui final clar al războiului, iar unii oficiali americani au sugerat că poate Kievul ar trebui să ia în considerare renunțarea la o parte din teritoriul său în căutarea păcii – sugestii care nu sunt liniștitoare. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus clar că poporul ucrainean nu va accepta niciodată un astfel de acord. Orice concesii teritoriale făcute lui Putin vor duce inevitabil la un alt război pe parcurs.

Temerile Washingtonului sunt exagerate

La baza refuzului Washingtonului de a furniza armele necesare se află teama de consecințele potențiale ale unei înfrângeri decisive a Rusiei în Ucraina. Mulți din administrația Biden cred că prăbușirea lui Putin ar putea declanșa colapsul Rusiei, aruncând statul înarmat nuclear în haos și ar putea întări China.

Dar astfel de temeri sunt exagerate. Riscul unui colaps al Rusiei este, desigur, real. Dar este mai mare cu Putin în funcție – împingând țara într-o direcție tot mai centralizată și militarizată – decât ar fi sub un regim democratic și federal. Cu cât mai mult timp regimul actual rămâne la putere, cu atât mai mare este riscul unei rupturi imprevizibile.

Agresiunea lui Putin a scos la iveală instabilitatea inerentă a modelului său de guvernare, care se bazează pe nevoia de a se confrunta cu inamicii străini. Mafia de la Kremlin, după ce a transformat Rusia într-un teren de desfășurare a planurilor sale militare, a amenințat deja că va folosi arme nucleare în Ucraina. Prin urmare, nu de prăbușirea regimului lui Putin ar trebui să se teamă Washingtonul, ci de supraviețuirea sa continuă, se arată în analiza Foreign Affairs.

Rusia va trebui să aleagă

Timp de aproape două decenii, unii experți occidentali au susținut că poporul rus nu va accepta niciodată democrația și că Rusia este condamnată la revanșism. Într-adevăr, propaganda lui Putin a reușit să insufle într-un segment considerabil al societății rusești opinia că valorile occidentale sunt complet străine de Rusia. Dar integrarea economică cu Occidentul a permis altor țări să depășească o moștenire fascistă. Iar o integrare mai profundă cu Europa, împreună cu relaxarea condiționată a sancțiunilor occidentale, ar putea ajuta Rusia să facă același lucru.

În urma înfrângerii militare a lui Putin, Rusia va trebui să aleagă: fie să devină vasalul Chinei, fie să înceapă reintegrarea cu Europa (după ce, în prealabil, va compensa în mod echitabil Ucraina pentru daunele provocate în timpul războiului și îi va pedepsi pe cei vinovați de crime de război).

Pentru majoritatea rușilor, alegerea în favoarea păcii, a libertății și a înfloritoarei ar fi evidentă – și ar deveni și mai evidentă prin reconstrucția rapidă a Ucrainei.

Speranța în locul fricii

Înfrângerea militară a lui Putin ar contribui la catalizarea unei transformări politice în Rusia, făcând posibil ca cei care caută un viitor mai luminos să demonteze vechiul regim și să creeze o nouă realitate politică. Comitetul de Acțiune Rusă a prezentat un proiect pentru această transformare, urmărind să restabilească statul rus „pe principiile statului de drept, federalismului, parlamentarismului, separării clare a puterilor și acordării priorității drepturilor și libertăților omului în fața „intereselor de stat” abstracte.”

Viziunea celor doi este ca Rusia să devină o republică parlamentară și un stat federal cu puteri centralizate limitate (cele necesare pentru a conduce politica externă și de apărare și pentru a proteja drepturile cetățenilor) și cu guverne regionale mult mai puternice.

Pentru a ajunge acolo va fi nevoie de timp. În termen de doi ani de la dizolvarea regimului lui Putin, rușii ar urma să aleagă o adunare constituantă care să adopte o nouă constituție și să stabilească un nou sistem de organisme regionale.

Dar, pe termen scurt, înainte ca această adunare să poată fi instalată, ar fi nevoie de un consiliu de stat de tranziție cu puteri legislative pentru a supraveghea un guvern tehnocrat temporar. Nucleul acestuia ar fi compus din ruși angajați în statul de drept, cei care au renegat public războiul lui Putin și regimul său ilegitim. Majoritatea au fost forțați să plece în exil, unde am fost liberi să ne organizăm și să creăm o societate civilă virtuală în absență. Astfel de pregătiri vor permite grupului fondat de Kasparov și Hodorkovski să acționeze rapid și să lucreze cu puterile occidentale, de a căror cooperare noul guvern rus va avea nevoie pentru a stabiliza economia.

Consiliul de Stat va trebui să respingă politicile lui Vladimir Putin

Imediat după ce va prelua puterea, Consiliul de Stat va încheia un acord de pace cu Ucraina, recunoscând granițele țării din 1991 și compensând-o în mod echitabil pentru daunele provocate de războiul lui Putin. De asemenea, Consiliul de stat ar respinge în mod oficial politicile imperiale ale regimului Putin, atât în interiorul Rusiei, cât și în străinătate, inclusiv prin încetarea oricărui sprijin formal și informal pentru entitățile pro-rusești din țările fostei Uniuni Sovietice. Și ar pune capăt confruntării de lungă durată a Rusiei cu Occidentul, trecând în schimb la o politică externă bazată pe pace, parteneriat și integrare în instituțiile euro-atlantice.

Pe frontul intern, Consiliul de Stat ar începe să demilitarizeze Rusia, reducând dimensiunea forțelor armate și, prin extensie, costul întreținerii acestora. De asemenea, ar urma să dizolve organele statului polițienesc al lui Putin, inclusiv Serviciul Federal de Securitate și Centrul pentru combaterea extremismului, care au un caracter represiv, și să abroge toate legile represive adoptate în timpul guvernării lui Putin. Toți prizonierii politici ar fi eliberați și reabilitați complet, iar un program mai amplu de amnistie ar fi adoptat pentru a reduce numărul total de prizonieri din Rusia.

La nivel federal, consiliul de stat ar urmări lustrația, desfășurând anchete deschise și amănunțite ale foștilor oficiali pentru a-i descalifica pe cei responsabili de abuzurile regimului anterior. În plus, ar lichida toate partidele politice și organizațiile publice care au sprijinit invazia Ucrainei, pentru ca acestea să nu poată interfera cu construcția unei noi Rusii. În același timp, consiliul ar liberaliza legile electorale, ar simplifica procesul de înregistrare a partidelor politice și ar elimina restricțiile din epoca Vladimir Putin privind mitingurile, grevele și demonstrațiile.

Cum va decurge procesul de descentralizare a țării

Consiliul de stat ar începe, de asemenea, procesul de descentralizare a țării, transferând puteri largi către regiuni, inclusiv în domeniul bugetar. Astfel de reforme ar slăbi centrul imperial atotputernic al Rusiei: dacă guvernul federal nu deține controlul total asupra finanțelor statului, atunci nu va avea mijloacele necesare pentru a desfășura aventuri militare.

În cele din urmă, consiliul s-ar asigura că înalții oficiali din regimul lui Putin și criminalii de război ar fi trași la răspundere. Cei responsabili pentru cele mai grave crime de război ar fi judecați de un tribunal internațional, iar Rusia însăși ar judeca restul. Pentru a face acest lucru, ar trebui să traseze o linie clară între criminalii de război și foștii agenți ai regimului – oferind diverse forme de compromis cu aceștia din urmă pentru a asigura mai bine o tranziție pașnică.

Acesta este un moment decisiv pentru Ucraina. Biden poate schimba situația în favoarea Kievului dacă își susține declarațiile de sprijin prin livrarea de tancuri și armament cu rază lungă de acțiune. De asemenea, el poate grăbi dispariția regimului lui Putin, deschizând posibilitatea unui viitor democratic pentru Rusia și demonstrând lumii nebunia unei agresiuni militare. Statele Unite nu pot lăsa temerile lor să stea în calea speranțelor Ucrainei, este concluzia analizei Foreign Affairs.