Infofinanciar > Info > România pune pe jar Rusia! SUA trimite la Kogâlniceanu un general cu două stele și cea mai puternică forță aeriană de asalt
Info

România pune pe jar Rusia! SUA trimite la Kogâlniceanu un general cu două stele și cea mai puternică forță aeriană de asalt

Soldați americani
Sursă foto: Getty Images

Administrația de la Washington, condusă de președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că va deplasa în România, la baza militară Mihail Kogălniceanu, Divizia 101 Aeropurtată a SUA, una dintre cele mai puternice forţe de asalt aerian din lume. Pentagonul a anunțat că de coordonarea acestor trupe se va ocupa un general cu două stele al armatei Statelor Unite.

În opinia mai multor analiști militari consultați de Adevărul, această mișcare făcută de SUA este una extrem de importantă.

În contextul acestor decizii ale Statelor Unite, contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO din Italia, a susținut că venirea unui general cu două stele în țara noastră marchează o mărire a funcției celui care îi va coordona pe militarii americani din Divizia 101 Aeropurtată „plantați” în România.

„În cazul în care este nevoie, acest general cu două stele va fi gata să comande în România toată Divizia 101 (între 10.000 și 15.000 de militari – n.red.) și nu doar o brigadă (aproximativ 4.000 de militari – n.red.), cât se află alocată în prezent. El a primit o misiune și, pentru a fi gata de luptă, vine în România și cu ofițerii de stat major, care vor avea de dus la îndeplinire niște sarcini vitale. Concret, ei vor face o serie de recunoașteri în teren pentru a identifica specificul zonei în care vor acționa în luptă dacă va fi cazul. Vor reține detalii despre relief, climă, chiar și obiceiurile oamenilor din zonă. Foarte important, vor identifica direcțiile pe care vor acționa în misiunile de luptă, dacă va fi cazul, și vor relaționa mai intens cu militarii români”, a susținut fostul cadru militar Ciorobea, scrie Disinfo.md.

Vor fi luate decizii mai rapide

De asemenea, contraamiralul în rezervă a subliniat faptul că deplasarea unui general cu două stele și a ofițerilor săi de stat major în apropierea zonei în care are loc conflictul din Ucraina (la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu din Constanța) va permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și sistemelor de armament.

„Un astfel de general cu două stele are un soi de libertate de manevră după ce și-a primit funcția și misiunea. Are responsabilitatea îndeplinirii misiunii prestabilite și are la dispoziție chiar și bugetul necesar. Este foarte important de spus că Divizia 101 Aeropurtată este printre sigurele unități care au propria aviație. Astfel, unitatea deține propriile tancuri, blindate de toate felurile, dar și aeronave și, practic, în luptă nu are nevoie să ceară alt sprijin aerian. Această mobilitate și posibilitate de lovire a Diviziei 101 Aeropurtate a deranjat teribil la Moscova, iar numirea unui general la comanda militarilor aflați în România va aduce mai mult ca sigur dureri de cap suplimentare Kremlinului”, a mai susținut contraamiralul.

Mesajul transmis Rusiei

Analistul militar Aurel Cazacu a susținut că, decizia SUA de a trimite în România un general cu două stele alături de ofițerii săi de stat major la comanda Diviziei 101 Aeropurtate, vine cu două mesaje pentru oficialii de la Moscova.

„Vorbim de militari cu foarte mare experiență, iar acest lucru le transmite rușilor mesajul că soldații americani sunt «gata de luptă». În plus, mai este un mesaj important. Generalul respectiv a fost până acum în «10th Mountain Division», deci este din arma vânători de munte, iar acest lucru transmite că NATO are în România o postură strict defensivă, de a apăra flancul estic al NATO. Oricum, toate deciziile operaționale se vor lua mult mai rapid atunci când oamenii din staff se află la Mihail Kogălniceanu și nu în Germania, de exemplu”, a susținut Aurel Cazacu.