Lumea la zi

Criza energetică din Europa pare că-și găsește rezolvarea! La ce strategii au apelat liderii de pe continent

criza energetica thelocal.dk
sursă foto: thelocal.dk

La scurt timp după aprobarea naționalizării companiei de gaze Uniper, stânga politică din Germania solicită acum reduceri de costuri pentru cetățeni. Se dorește astfel inițierea unui proiect de plafonare efectivă a prețurilor, dată fiind criza energetică cu care s-a confruntat țara în ultima perioadă.

„Dacă cetățenii salvează aceste companii cu miliardele lor de taxe, prețurile trebuie inversate în favoarea lor”, spune liderul grupului parlamentar Dietmar Bartsch. Astfel, ministrul federal al Economiei de la Berlin, Robert Habeck, „este chemat acum să se asigure că prețurile scad pentru a proteja cetățenii și companiile de ruina financiară”, au declarat reprezentanții Bartsch, citați de indonewyork.com.

Ministrul Habeck nu este în fața primei decizii semnificative în încercarea de a combate criza energetică. Anetrior, acesta anunțase că guvernul federal va aproba naționalizarea a aproximativ 98,5% din compania de gaze Uniper, o sursă de energie a Germaniei grav afectată deoarece Rusia s-a oprit din a mai pompa gaze către Berlin.

Strategia nemțească

Compania Uniper are acum o misiune semnificativă, căci trebuie să facă rost de gazul lipsă, care anterior provenea din Rusia, și asta la un preț rezonabil. Responsabilitatea este acum una foarte mare, căci Uniper este furnizor de gaze pentru peste 100 de utilități municipale și companii mari din Germania.

În ciuda faptului că gazoductul Nord Stream a fost oprit, asta nu a împiedicat Berlinul să-și umple rezervoarele cu gaze, căci în prezent acestea sunt pline în proporție de peste 90%. Vestea vine din partea șefului Agenției Federale pentru Rețele (BNetzA), Klaus Muller: „Gazul stocat ne sporește securitatea, ne ajută să facem față situațiilor de urgență și revine pe piață”, a scris Muller pe Twitter. Astfel, el a adăugat faptul că țara sa trebuie să continue să economisească energie electrică pentru că generarea acesteia consumă foarte multe gaze.

Importanța energetică a Azerbaidjanului

Securitatea energetică a Europei este acum pe mesele liderilor din Azerbaidjan. Recent, cu ocazia unei vizite în Italia, președintele Ilham Aliyev, a vorbit despre problemele pe care le are la momentul actual întreaga planetă din punct de vedere energetic. Experții spun că în 2022, exportul de gaze azere în Italia, menținând ritmul actual, va crește la 10 miliarde de metri cubi.

Autoritățile de la Roma spun cu hotărâre că este foarte important ca gazoductul transadriatic (TAP) să se extindă. Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Manlio Di Stefano, și-a declarat dorința de a majora cantitățile importurilor de gaze naturale prin intermediul TAP la 10 miliarde de metri cubi pe an. Creșterile de volum ar fi unele semnficative, căci la momentul actual gazele azere care vin prin TAP asigură aproximativ 10% din necesarul de gaze al Italiei.

Colaborarea care poate salva Europa

„Așadar, aș spune că apelul oficial de la Baku la cooperare în domeniul energiei pe fondul crizei energetice cu care se confruntă Europa în actuala situație politico-militară internațională tensionată, în special pe fondul încetării complete de către Gazprom a exporturilor de gaze către Europa prin Nord Stream -1, a fost punctul culminant al vizitei. În discursul său la cea de-a 48-a ediție a Forumului Cernobbio, organizat anual de The European House – centrul analitic Ambrosetti, președintele Ilham Aliyev a declarat că o cooperare și o coordonare strânsă sunt importante pentru a răspunde cererii crescânde de energie în Europa”, a declarat expertul energetic azer Ilham Shaban.

După spusele acestuia, șeful statului azer a indicat în discursul său că țara sa are deja în plan un dialog cu Uniunea Europeană pe tema energiei. Iar veștile sunt unele înbucurătoare, căci nu este vorba doar de gaze naturale, ci și de alte segmente ale pieței energetice, în special electricitatea, hidrogenul și hidrogenul verde.

„Mai mult, președintele Azerbaidjanului a adus încă o dată în atenția publicului european necesitatea de a extinde TAP. Un alt punct a fost declarația președintelui Ilham Aliyev potrivit căreia Azerbaidjanul a început negocierile practice privind extinderea gazoductului transadriatic. Președintele a reamintit că cota noastră în TAP este de numai 20 la sută. De asemenea, și ceilalți acționari ar trebui să ajungă la un acord pentru a putea planifica împreună un proiect de investiții. președintele Azerbaidjanului a transmis, de asemenea, un mesaj către cumpărătorii din Occident că nu există probleme legate de resursele asociate cu extinderea gazoductului, deoarece volumul rezervelor dovedite de gaze numai în Azerbaidjan este de 2,6 trilioane de miliarde de euro. Șeful statului a menționat că, de la 31 decembrie 2020, 13,5 miliarde de metri cubi de gaze azere au fost exportate în Europa, inclusiv 11,7 miliarde de metri cubi în Italia. Adică, ponderea Italiei în exportul de gaze azere în Europa este în prezent de aproximativ 87%”, a declarat expertul.