Lumea la zi

Nimic nu se pierde, totul se transformă! Mișcarea anti vax devine mișcarea anti tax în Italia

Proteste No Vax în Italia Sursă foto Repubblica.it
Sursă foto: Repubblica.it

„Dacă va fi necesar, vom bloca Italia”, a răcnit de pe scenă Angelo Di Stefano, promotorul neobosit al aproape tuturor manifestărilor anti restricții și anti vaccin care s-au succedat în ultimii doi ani, până la asaltul asupra sediului național al Cofederației Generale Italiene a Muncii (CGIL), pe 9 octombrie la Roma.

Potrivit Repubblica.it, sâmbătă, la ora 15.00, în capitală, în fața bazilicii San Giovanni in Laterano, la un protest convocat de către Federația Italiană a Sindicatelor Intercategoriale (Fisi), unul dintre numeroasele suflete ale vechii galaxii No Vax, flutura tricolorul „Italia liberă”, acronimul creat de Forza Nuova în urmă cu mai puțin de doi ani pentru a lăsa deoparte simbolurile neofasciste, prea dezbinătoare, și a încerca să călărească mai ușor nemulțumirea legată de restricțiile anti-Covid.

Mai întâi a fost vorba de Green Pass, apoi a venit rândul vaccinurilor. Apoi a fost conflictul din Rusia. Acum este vorba de facturile scumpe. Cererile se schimbă, dar fețele din piață sunt aceleași. Aceștia se disting bine printre cei aproape o mie de manifestanți de la protestul de ieri, la care au participat scăldători, pescari și mici întreprinzători afectați de criză. Au motive să demonstreze, păcat că nu au fost singuri.

Acolo se afla Giuliano Castellino, păzit la vedere de Digos: fostul secretar adjunct al Forza Nuova nu poate intra în piață din cauza măsurilor de supraveghere legate de procesul în curs de desfășurare pentru evenimentele din 9 octombrie. El se limitează să observe bazilica de la distanță, stând la colțul străzii Merulana și acordând interviuri.

Alături de el se află Pamela Testa, acuzată, de asemenea, de devastare și jaf. Nu lipsește nici Marco Liccione: liderul asociației No Vax „Variante Torinese” a fost ocupat și de această dată, aducând la Roma cel puțin o sută de protestatari.

Este o trupă veselă, cea care în plină campanie electorală încearcă să alimenteze flacăra unei stări de rău generalizate pentru a încerca să agite piețele, în perspectiva unei noi toamne fierbinți.

Precedentul 9 octombrie pune în gardă autoritățile

Aproape că au reușit pe 9 octombrie, când 10.000 de persoane au mărșăluit în Palazzo Chigi, în timp ce alte câteva zeci au intrat în camerele CGIL, luând chiar și carnetul de membru al lui Luciano Lama și un basorelief, care nu a mai fost găsit niciodată.

„Ați crezut că ați ucis rezistența prin arestarea și criminalizarea noastră pe 9 octombrie? – a scris Castellino într-o proclamație difuzată pe chat – veți avea mereu de-a face cu oameni ca noi, cei care nu renunță niciodată”.

Creșterile facturilor la utilități, ale materiilor prime și ale prețurilor la combustibili pun întreprinderile și familiile în criză. Faptul că vechii agitatori au revenit pentru a alimenta flăcările, încercând să ridice nivelul de confruntare socială, îi îngrijorează pe cei implicați în domeniul securității, unde cuvântul „subversiune” este rostit fără teamă de negare de ceva timp.

Pe de altă parte, noua demonstrație de ieri, prima după asaltul asupra CGIL, nu ar face decât să confirme suspiciunile anchetatorilor, potrivit cărora singura intenție a vechilor lideri ai No Pass este de a agita masele și de a tulbura echilibrul deja precar al stabilității sociale a țării.

Mai multe anchete de terorism sunt încă deschise în 16 orașe italiene, de la Torino la Salerno, în care sunt implicați simpatizanți și activiști ai galaxiei No Pass.