Info

Escaladează disputa legată de taxa pe gaz în Germania! Partidul Democrat Liberal îl atacă pe Habeck

capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Taxa pe gaz ar putea fi neconstituțională, potrivit Ministerului german al Afacerilor Economice condus de Robert Habeck. Aceasta este o manevră pentru a pasa responsabilitatea ministrului de finanțe Lindner, mai ales că datoriile joacă un rol extrem d eimportant în acest sens.

„Coaliția semafoarelor” se ceartă în mod deschis în legătură cu viitorul suprataxei pe benzină. După ce marți s-a aflat că Robert Habeck (Verzii) din cadrul Ministerului Economiei are îndoieli cu privire la această taxă, purtătorul de cuvânt al partenerului de coaliție FDP pentru politica energetică, Michael Kruse, l-a atacat acum dur pe ministru.

„Speculațiile publice ale ministrului federal al Economiei nu ajută pe nimeni”, a declarat el pentru WELT.

„Dacă Robert Habeck are îndoieli constituționale cu privire la taxa pe care el însuși a introdus-o la opt săptămâni după decizie, atunci acest lucru nu reflectă bine activitatea ministerului său”, a continuat acesta.

Potrivit lui Kruse, există o singură alternativă la taxa pe gaz: „transmiterea necontrolată a șocului prețului la gaz către consumatori și companii”. Importatorii de gaz, care au cumpărat cantități mari de gaz rusesc care acum nu mai este livrat, ar trebui apoi să transfere costurile suplimentare exclusiv asupra clienților lor.

Guvernanții de la berlin văd o legătură între un posibil ajutor de stat suplimentar pentru importatorii de gaze

Distorsiunile care ar rezulta ar fi dramatice”, a spus Kruse. „Prin urmare, îl sfătuiesc cu tărie pe Robert Habeck să nu stârnească și mai multă incertitudine prin speculații publice cu privire la această taxă.” Ministrul federal al Economiei este responsabil pentru „menținerea efectelor atacului rusesc asupra populației și economiei germane la un nivel cât mai scăzut posibil”, au declarat parlamentarii FDP. „A dori să mărșăluie în fiecare zi într-o direcție diferită nu ajută”.

De câteva zile, viitorul supraaccizei la gaz este o adevărată nedumerire la Berlin . De fapt, ministerul lui Habeck ar fi trebuit să trimită spre aprobare celorlalte ministere un proiect de ordonanță modificată în urmă cu o săptămână.

Acest lucru ar trebui să excludă posibilitatea ca societățile să beneficieze de suprataxa la gaz de care nici măcar nu au nevoie, deoarece continuă să facă profituri. Dar, până marți, încă nu exista un astfel de proiect.

Oficial, Ministerul Afacerilor Economice continuă să adere la o taxă pe gaz modificată. „Așa cum am anunțat, facem în prezent ajustări și reducem grupul de companii eligibile pentru a aplica, astfel încât să nu fie incluși free riderii”, a declarat o purtătoare de cuvânt.

În plus, ar urma să fie clarificate întrebările privind ajutorul de stat, se este „pe drumul cel bun” și va prezenta modificările în scurt timp. „Bineînțeles, trebuie, de asemenea, să se urmărească modul în care nevoia emergentă de stabilizare a companiilor de importanță sistemică afectează piața gazelor, ce întrebări ridică și ce răspunsuri sunt necesare”, a mai spus ea.

Ultima parte a răspunsului indică deja faptul că Ministerul Federal al Economiei vede o legătură între un posibil ajutor de stat suplimentar pentru importatorii de gaze și suprataxa pentru gaze. În esență, există trei companii care au nevoie de ajutor din cauza creșterii costurilor pentru achiziția de înlocuire a gazelor: Uniper, VNG și Securing Energy for Europe (SEFE) . Numele celei din urmă este folosit acum de fosta filială a Gazprom, Gazprom Germania.

Ministerul Afacerilor Economice are acum „îndoieli financiare constituționale”

Cercurile guvernamentale spun că în prezent se negociază participarea statului sau chiar o naționalizare completă a acestor companii. La Uniper, naționalizarea completă este iminentă și va fi probabil anunțată zilele următoare. Inițial, fusese decis un pachet de salvare pentru Uniper, care includea o participare a statului de 30%, dar acest plan este deja depășit. Acest lucru se datorează faptului că prețurile la gaze au continuat să crească în timpul verii, iar compania are acum nevoie de mult mai mulți bani decât se presupunea în pachetul de salvare.

Ministerul Afacerilor Economice are acum „îndoieli financiare constituționale” că se poate percepe o suprataxă pe gaz de care să beneficieze companiile care sunt cel puțin parțial naționalizate. Ministerul lui Habeck a comandat o expertiză care a ajuns la concluzia conform căreia taxa ar putea deveni, eventual, o așa-numită taxă specială, pentru care există limite constituționale înguste.

Habeck încearcă să paseze responsabilitatea pentru taxa pe gaz către Ministerul de Finanțe al lui Christian Lindner (FDP), care trebuie să decidă acum dacă taxa poate fi implementată în conformitate cu Constituția. Acesta este un alt motiv pentru care reacția liberalilor la zvonurile venite de la Ministerul Afacerilor Economice este atât de drasttică.

În cele din urmă, este de fapt o chestiune de a ști dacă datoria va continua să fie suspendată pentru a stabiliza piețele de gaze și energie. Potrivit rapoartelor, este vorba de un volum total de 60 până la 100 de miliarde de euro, care ar fi necesar pentru a salva companiile de gaze de importanță sistemică.

Există instrumente alternative de alocare a gazelor?

Acest lucru nu poate fi finanțat doar de la buget, dacă se aderă la frâna de îndatorare. Până în prezent, se așteaptă ca suprataxarea gazului cu 2,4 cenți pe kilowatt/oră plus TVA să aducă aproximativ 34 de miliarde de euro. Dacă prețul gazelor rămâne ridicat sau chiar crește în continuare, suprataxa la gaze ar putea deveni și mai scumpă pentru consumatori.

Până în prezent, guvernul federal a susținut că suprataxarea gazelor a trebuit să fie introdusă în primul rând sub presiunea agențiilor de rating. Acestea ar fi argumentat că nu ar exista un model de afaceri viabil pe termen lung dacă ar trebui să se injecteze din nou și din nou fonduri fiscale, potrivit welt.de.

Cu toate acestea, sursele de la Ministerul Economiei spun că aceste îngrijorări ale agențiilor de rating nu ar mai fi valabile dacă s-ar suspenda frâna de datorie. în acel moment, s-ar asigura că statul ar putea oferi mai mulți bani în caz de nevoie. Ministerul Economiei pornește de la premisa că este „din ce în ce mai clar că situația instabilă are nevoie de puterea și garanția statului, precum și de toată puterea financiară a statului care este necesară”.

Dar FDP și ministrul său de finanțe ar trebui mai întâi să fie de acord cu o nouă suspendare a frânei datoriilor. Oamenii lui Habeck consideră, de asemenea, puțin probabil ca suprataxa la gaze să nu fie introdusă în primul rând. Aceasta este necesară ca o punte, dar trebuie discutat dacă nu ar trebui înlocuită cu alte instrumente, precum cele de finanțare de stat.