Lumea la zi

Prețurile mari bat liberalismul și în Țările de Jos! Facturile la energie electrică și gaze vor fi plafonate începând de anul viitor

Euro, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Reprezentanții Executivului din Țările de Jos au anunțat luni că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, prețurile facturilor de gaze naturale și energie electrică vor fi plafonate la nivelul celor de anul trecut, astfel încât consumatorii să nu resimtă creșterile accelerate de prețuri la contor.

Aceste măsuri se vor aplica pentru cantitatea medie de gaz şi electricitate folosită de gospodării. Potrivit mai multor surse, Guvernul olandez a transmis că va oferi cetățenilor mai multe detalii despre acest subiect în cursul zilei de marți, după ce vor avea loc niște negocieri cu furnizorii.

În plus, pe lângă aceste măsuri adoptate care vin în sprijinul cetățenilor, statul olandez ar fi discutat cu companiile energetice, astfel încât acestea să nu debranșeze niciun client în următoarele şase luni.

Aceste noi măsuri decise de autorități vin pe fondul altor planuri ale Olandei, de a ajuta cetățenii să facă față inflației. Executivul a decis să crească cu 10% salariul minim şi să majoreze subvenţiile pentru asistenţă medicală şi plata chiriilor. Pentru a a atrage banii necesai, guvernul a stabilit să crească impozitele pe avere și profit.

Întregul set de măsuri este cuprins în bugetul stabilit de stat pentru anul viitor, care va fi anunțat marți. Aceste decizii se vor adăuga planurilor din anujl 2023, ce prevăd alte măsuri de sprijin ale cetățenilor, care vor fi estimate la 16 miliarde de euro, scrie Digi24.

Olanda nu era de acord cu plafonarea gazului până acum

Guvernul Țărilor de Jos s-a opus de mai multe ori de-a lungul timpului unei plafonări a prețului gazului. Însă, același lucru nu se poate spune de gazul rusesc. Potrivit autorităților din „țara lalelelor”, guvernanții sunt de acord cu propunerea UE, de a reduce costurile pentru gazul rusesc.

„Economisirea energiei este de departe opţiunea preferată pentru Ţările de Jos, pentru că noi credem că va ajuta la reducerea preţurilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Pieter ten Bruggencate.

„Vedem asta mai degrabă ca pe o problemă de cerere, decât una de aprovizionare”, a mai completat acesta.

Totodată, purtătorul de cuvânt a mai susținut că, deşi guvernul olandez nu susţine plafonarea preţurilor în general, de această dată va susţine propunerea președintei Comisiei Europene, Ursulei von der Leyen, privind plafonarea gazului rusesc.

„În acest fel putem lovi finanţele ruseşti direct şi acest lucru poate fi făcut fără a afecta şi mai mult piaţa mai largă. Opţiunea unei plafonări a preţurilor ruseşti pare să se bucure de un sprijin răspândit”, a mai spus ten Bruggencate.