Infofinanciar > Esential > Creșterea economiei Poloniei, favorizată de resursele naturale. Care sunt cele mai importante rezerve ale statului din Estul Europei
Esential

Creșterea economiei Poloniei, favorizată de resursele naturale. Care sunt cele mai importante rezerve ale statului din Estul Europei

Lacul Violet, Muntii Kamienna, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Creșterea economică a Poloniei a fost favorizată de resursele naturale relativ bogate, atât pentru agricultură, cât și pentru industrie. Cel mai mare producător de alimente din Europa de Est, Polonia, și-a bazat sectorul industrial considerabil și variat pe rezervele ample de cărbune.

Astfel, în anii 1970, statul polonez a ajuns al patrulea producător de cărbune din lume. Cele mai productive industrii, precum producția de echipamente și prelucrarea alimentelor, au fost construite pe resursele de cărbune și, respectiv, de sol ale țării, iar aprovizionarea cu energie depindea aproape în întregime de cărbune la începutul anilor 1990.

Printre cele mai importante resurse ale Poloniei se numără huila, lignitul, gazele naturale, petrolul brut, biomasa și lemnul. Pentru a menține dezvoltarea economiei Poloniei, dar și având în vedere resursele naturale limitate, cu costul ridicat al acestora, reducerea utilizării resurselor naturale pe unitate de produs sau de serviciu este esențială.

Economia Poloniei, problematică în perioada comunistă

Resursele agricole abundente ale Poloniei au rămas, în mare parte, în mediul privat în perioada comunistă. Statul a influențat puternic acest sector prin taxe, controale asupra materialelor și limitări ale dimensiunii parcelelor private. Multe industrii și meșteșuguri mici au rămas, de asemenea, în afara controlului direct al statului.

De asemenea, economia Poloniei a fost izolată de economia mondială prin naționalizarea postbelică a comerțului exterior. Reformele din anii 1970 și 1980 au oferit treptat întreprinderilor individuale un control mai direct asupra activităților lor de comerț exterior, ocolind o mare parte din aparatul de planificare al statului. Însă, până în 1990, politica comercială poloneză a rămas puternic limitată de obligațiile sale față de Consiliul de Asistență Economică Reciprocă (nr. Comecon), care era dominat de Uniunea Sovietică. Deși susținerea prețurilor a ajutat balanța comercială a Poloniei în cadrul sistemului, acestea au încurajat, de asemenea, o producție ineficientă și de slabă calitate care a descurajat comerțul cu restul lumii.

Stație de pompare a petrolului, Jaszczew, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Stație de pompare a petrolului, Jaszczew, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Eșecul planificării centrale de stat de a crește economia Poloniei a transmis neliniște socială, dar și o reformă oficială a politicii în anii 1970 și la începutul anilor 1980. De menționat este faptul că nu a avut loc nicio schimbare reală până la instalarea unui nou guvern, care era democratic, la mijlocul anului 1989. Factorii de decizie în materie industrială au avut în vedere schimbări majore în echilibrul consumului de resurse. 

 Resursele, care au intervenit în creșterea economiei Poloniei 

Cărbunele este cea mai importantă resursă minerală a Poloniei. În 1980, rezervele totale au fost estimate la 130 de miliarde de tone. Cele mai mari depozite de cărbune sunt situate în Silezia Superioară, în partea de sud-vest a țării, unde exploatarea minieră pe scară largă a început în secolul al XIX-lea. Zăcămintele din Silezia au reprezentat aproximativ 75% din resursele de huilă ale țării și 97% din extracție în anii 1980. 

Regiunea Lublin din estul Poloniei a fost exploatată în anii 1980 ca parte a unui program de extindere pentru a suplimenta cărbunele din Silezia pentru industrie și export. Dezvoltarea acestui zăcământ relativ sărac, dificil din punct de vedere geologic și foarte costisitor, s-a încheiat în 1990. 

Polonia deține, de asemenea, cantități semnificative de lignit în districtul Zielona Góra, în vest, și în două districte situate în partea centrală a țării, între râurile Vistula și Oder. Acest combustibil de slabă calitate a fost utilizat pe scară largă pentru producerea de energie electrică, în ciuda efectului său foarte dăunător asupra mediului. 

Centrul Vechi din Zielona Góra, Sursa foto: dreamstime.com

Centrul Vechi din Zielona Góra, Sursa foto: dreamstime.com

În ceea ce privește resursele geologice, există un sistem de concesiuni miniere: „Cartea albă privind protecția zăcămintelor strategice”, care solicită luarea de măsuri pentru a garanta posibilitatea unei exploatări în viitor, care să nu fie limitată de utilizarea terenurilor. Aceasta prezintă o listă de locații ale zăcămintelor strategice cu cel mai mare punctaj atribuit prin valorificare. Acestea sunt cele găsite, dar care nu au fost încă exploatate: 43 zăcăminte de huilă, 15 zăcăminte de cărbune lignit, 11 zăcăminte de gaze naturale, 4 zăcăminte de țiței, 19 zăcăminte de minereuri metalice, 3 zăcăminte de săruri de potasiu-magneziu. 

Polonia, în economia mondială cu ajutorul sulfului

Sulful este al doilea cel mai important mineral al Poloniei. Statul din Europa se numără printre liderii mondiali atât în ceea ce privește rezervele, cât și producția. Alte minerale nemetalice importante sunt baritul, sarea, caolinul, calcarul, creta, ghipsul și marmura.  Începând cu anul 2000, impactul schimbărilor climatice a fost mai mare din cauza importurilor de combustibili și metale ale statului decât din cauza exporturilor sale.

Economia Poloniei a fost în mare parte ruinată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Multe zăcăminte minerale au fost terminate, iar industria minieră a suferit pierderi imense. În Europa postbelică, Polonia a reapărut într-o situație geopolitică schimbată, cu noi întinderi teritoriale, ceea ce înseamnă și la noi condiții naturale și de comunicare, precum și la un nou sistem economic și social.

Pentru a doua oară în decurs de 25 de ani, națiunea s-a confruntat cu mari provocări. Pentru geologia resurselor minerale utile, acest lucru a însemnat necesitatea de a recunoaște structura geologică a teritoriilor încorporate în Polonia, atât în ceea ce privește cartografierea, cât și estimarea potențialului de resurse. Zăcămintele existente trebuiau să fie inventariate.

Mina de sare istorică de la Wieliczka, lângă Cracovia, a fost folosită în mod continuu din secolul al XIII-lea. În 1978 a fost printre primele locuri care au fost desemnate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Mina de sare de la Wieliczka, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Mina de sare de la Wieliczka, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Din 2001, Polonia este un importator net de minerale nemetalice. Impactul schimbărilor climatice, ce a fost în legătură cu importurile de minerale nemetalice ale statului polonez, a fost unul nesemnificativ.