Infofinanciar > Esential > Noul motor economic al Europei. Interviu cu Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România
Esential

Noul motor economic al Europei. Interviu cu Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România

Maciej Lang Ambasador Polonia Sursa foto Arhiva personală
Maciej Lang, Ambasadorul Poloniei în România, Sursa foto: Arhiva personală

Polonia este o țară într-o continuă dezvoltare din mai multe puncte de vedere. Sectorul economic a evoluat constant în ultimii ani, statul polonez reușind să devină unul dintre giganții Europei. Despre acest subiect a vorbit mai pe larg ambasadorul Republicii Polone din România, Maciej Lang pentru revista Capital.

Polonia a traversat perioade extrem de dificile de-a lungul istoriei. Nici în ultimii ani situația nu a fost mai strălucită având în vedere crizele cu care țara s-a confruntat: începând cu pandemia COVID-19 și terminând cu efectele invaziei din Ucraina. Chiar și în aceste condiții, economia poloneză a arătat faptul că are niște baze solide și poate rezista unor astfel de situații. Oficialul a spus că în prezent va exista, ca în alte state europene, o încetinire a PIB-ului. Cu toate acestea, Comisia Europeană a estimat faptul că PIB-ul Poloniei va crește cu 4,5% în anul curent, clasând statul în primele cinci economii cu cea mai rapidă creștere din UE.

Criza economică de după căderea comunismului și boom-ul actual

Cu toate situația este acum liniștită,  nu se putea spune același lucru și despre ceea ce s-a întâmplat după căderea comunismului, moment în care economia poloneză a intrat într-o criză profundă. În mod evident, planificarea acesteia nu era cea mai bună, mai ales că o bună parte din întreprinderi se aflau în mâinile statului. O altă problemă care a dus la o situație economică proastă a fost faptul că Polonia era izolată de contactele economice cu vestul Europei. În momentul în care, în 1990, s-a decis reconstruirea economiei de piață, PIB-ul pe cap de locuitor era la nivelul de 30% din cel al Europei de Vest. Abia în anul 2008, s-a atins pragul de 50%. La momentul actual, acesta se situează undeva pe la 70%.

Maciej Lang a spus că o contribuție serioasă la boom-ul economic a avut-o și capitalul uman, având în vedere caracterul polonezilor. Astfel, trecerea rapidă la soluții de piață liberă nu a fost o problemă. Mediul de afaceri din Polonia a arătat faptul că se poate integra pe piața internațională și că poate concura chiar și cu cele mai puternice economii ale lumii.

Siguranța pe primul loc

Având în vedere războiul din Ucraina, dar și situația tensionată dintre Polonia și Rusia, statul începe să investească din ce în ce mai mult în armata națională. Ambasadorul Lang a spus că acțiunile lui Vladimir Putin din Ucraina erau de neconceput până acum ceva timp, Rusia nerespectând nicio regulă elaborată de comunitatea internațională.

Oficialul a transmis faptul că situația Poloniei este complet diferită față de cea a Ucrainei, având în vedere apartenența sa la Alianța Nord-Atlantică și la UE. Polonia, fiind membru responsabil al comunității internaționale, încearcă să devină „un furnizor de securitate” în partea centrală și estică a Europei. Referitor la acest subiect, Lang a făcut amintite declarațiile președintelui polonez, Andrzej Duda, declarații ce au vizat direct aportul valutar adus securității: „modernizarea armatei poloneze, deși costă sume uriașe de bani, este necesară până la un asemenea nivel încât nimeni să nu îndrăznească să  ne atace. Este vorba despre viață, despr elibertate, despre posibilitatea unei dezvoltări libere, despre a nu fi nevoiți să fugim din Polonia”.

Cum s-a dezvoltat Polonia în ultimii 10 ani?

Ultimii 10 ani au fost extrem de buni pentru Polonia, având în vedere faptul că PIB-ul a crescut cu 82% în această perioadă. De asemenea, nici la capitolul exporturi nu s-a stat rău având în vedere majorarea acestora cu 149%. Cu siguranță, mai multe elemente au contribuit la aceste creșteri, dar cee mai important este reprezentat de sprijinul guvernul polonez acordat antreprenoriatului. Astfel, au fost implementate mai multe măsuri, printre care adoptarea Constituției pentru mediul de afaceri și lansarea unei lupte împotriva TVA-ului. Maciej Lang a spus că baza unei dezvoltări economice rapide este reprezentată de condițiile de concurență loială. De asemenea, creșterea exporturilor întreprinderilor poloneze a avut un mare impact asupra asigurării echilibrului extern al economiei. Nu în ultimul rând, „gradul de absorție și de utilizare al fondurilor UE a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea Poloniei în ultimul deceniu”, a transmis pentru revista Capital ambasadorul Poloniei în România.

Infrastructura, un important sector de investiții pentru polonezi

La momentul actual, Polonia pune un mare accent pe infrastructură, prin implementarea mod constant a unui program de proiecte pe scară largă.

Nici domeniul transporturilor nu este neglijat. Cea mai importantă investiție este Portul Central de Comunicații(CPK), un aeroport care se găsește în centrul Poloniei, între orașele Varșovia și Łódź. CPK, cu ajutorul investițiilor în căile ferate, va deveni unul dintre cele mai mari noduri de transport din Europa. De asemenea, polonezii au în vedere și activarea portului Elbląg prin dragarea canalului Vistula.

Ambasadorul a transmis faptul că Polonia își face cunoscută prezența și la nivel internațional prin proiecte majore de infrastructură, transport și energie în cadrul platformei politice a mai multor țări membre UE, Inițiativa celor Trei Mări. Aceasta promovează dezvoltarea legăturilor de transport pe direcția nord-sud în Europa Centrală și de Est. În cadrul acestora se numără și proiectele ce leagă România și Polonia, precum Via Carpatia sau Rail2 Sea.

Poate deveni Polonia motorul economic al Europei?

Mai mulți experți recunoscuți în sectorul economic transmit faptul că toți indicii arată că rolul statului polonez în Europa va fi într-o continuă creștere. În urmă cu un an, președintele Comisiei germane pentru relații economice cu Europa de Est, Olivier Hermes a spus că „Polonia a devenit o putere economică a UE, dar și un partener absolut esențial pentru economia germană”. De asemenea, având în vedere contextul războiului din Ucraina, Polonia a devenit un jucător extrem de important.

Costurile provocate de războiul din Ucraina au fost mult mai mari decât în celelalte state europene, având în vedere faptul că Polonia găzduiește un număr impresionant de refugiați. Ambasadorul a spus că se așteaptă la mai mult ajutor din partea UE, făcând trimitere și la refuzul oficialilor de a debloca fondurile din Planul Național de Redresare (KPO), refuz ce nu are nicio justificare, fiind nedrept față de stat, în special în contextul geopolitic și economic actual.

Economia poloneză rezistentă la criza provocată de pandemie

Abordând și situația referitoare la pandemie, Lang a transmis faptul că economia poloneză a reușit să facă față cu brio crizei apărute. De asemenea, la această rezistentă au contribuit și acțiunile de sprijinire ale Guvernului pentru antreprenori.

Ca orice alt stat, și Polonia se confruntă cu probleme. Pe primele locuri în clasamentul dificultăților se află, cu siguranță, inflația și majorarea prețului resurselor energetice. Maciej Lang s-a referit și la perioada de iarnă, care se anunță a fi destul de dificilă. La momentul actual, Guvernul polonez încearcă să găsească soluții pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile.

Cu siguranță, Polonia se va afla pe acest trend economic ascendent în continuare datorită acurateții previziunilor, dar și eficacității măsurilor luate.