Infofinanciar > Lumea la zi > Clauza de solidaritate! Asta a primit România la summit-ul UE cu embargoul asupra petrolului rusesc
Lumea la zi

Clauza de solidaritate! Asta a primit România la summit-ul UE cu embargoul asupra petrolului rusesc

gloria-removal
sursa zf.ro

Am obținut ceva la summit-ul în care s-a impus embargoul pe petrolul rusescdin, din partea UE: o clauză de solidaritate de care ar urma să beneficiem dacă rușii opresc la rândul lor tranzitul petrolului către România. Țara noastră va respecta acest embargo, însă vecinii noștri de Uniune, Bulgaria și Ungaria, sunt momentan scutiți. Oficialii români nu au spus exact despre ce e vorba.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook: „Președintele României Klaus Iohannis a participat la Consiliul European. Cu prilejul reuniunii, a fost agreat și cel de-al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, vizând importul de țiței și produse petroliere din Rusia, cu excepția temporară a importurilor livrate prin conducte, asupra cărora Consiliul European va reveni cât mai curând posibil. Textul final a inclus și o clauză de solidaritate între statele membre, care corespunde inclusiv solicitărilor formulate de România în cadrul discuțiilor”. Această solidaritatea cerută de România este explicată de situația în care importurile de țiței ale țării noastre, care nu sunt preponderent rusești, dar pleacă din portul rusesc Novoriissk, vor fi afectate.

Statele membre UE trebuie să intervină pentru România în caz de urgență

„Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, este declarația făcută de președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Bruxelles înainte de summitul UE.

Președinția a venit cu un comunicat care vorbește despre acest subiect, după anunțul de adoptare a sancțiunilor: „Preşedintele României a exprimat preocuparea faţă de evoluţiile din teren, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi situaţia umanitară din estul şi sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistenţă, dar şi pe oferirea unui răspuns adecvat la implicaţiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securităţii energetice şi alimentare”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

Sancțiunile nu vor viza și importurile de țiței prin conductă, pentru că altfel Ungaria, care spune că este puternic dependentă de livrăile rusești, nu ar fi susținut embargoul.