Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care afectează vechimea în muncă
Info

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care afectează vechimea în muncă

Klaus Iohannis sursa foto Rador
Klaus Iohannis sursa foto: Rador

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru completarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 referitoare la desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, informează Administrația Prezidențială, potrivit news.ro.

Actul normativ reglementează ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 cu un nou articol, art. 181, în care se preconizează recunoașterea activității economice desfășurate de persoana fizică ca PFA. Aceasta este văzută ca vechime în muncă, și după caz, vechime în specialitate. Sunt perioadele în care PFA a desfășurat activitatea economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Perioada PFA este luată în considerare

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii: a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv; b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, conform legii promulgate de Iohannis.

Legea a fost inițiată de deputatul USR de Alba, Benianim Todosiu. Tot el a explicat pentru Alba24 de ce este nevoie pentru a se vedea efectele acestei legi. Trebuie să fie îndeplinite cumulativ două condiții: să fi fost plătite contribuțiile la nivelul a 12 salarii minime brute pe economie (raportat la perioada respectivă) și ca PFA-ul să fi avut un singur CAEN principal, pentru a putea fi corelat domeniul de activitate cu vechimea în domeniul studiilor.

Nu există limită pentru perioada în care va fi aplicată legea

Deputatul încă nu a stabilit o limită de timp în lege cu privire la perioada pentru care va fi aplicată această prevedere.

„Dacă respectă condițiile, nu există niciun motiv să nu îi fie recunoscută vechimea în specialitatea studiilor”, a declarat Todosiu.

Ideea acestei legi a plecat de la un ghid turistic din Alba Iulia. Acesta nu și-a putut dovedi vechimea în specialitatea studiilor, cu toate că a lucrat o lungă perioadă de timp pe PFA și și-a plătit taxele.

Cine este Benianim Todosiu?

Benianim Todosiu este cel mai tânăr deputat român și președinte al filialei județene USR Alba, ales în anul 2020 din partea USR. El propune măsuri pentru sprijinirea antreprenoriatului și simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor guvernamentale și europene, respectiv și sprijinirea turismului.