Infofinanciar > Info > Ciolacu insistă pentru un nou bir: „Eu aș prefera sistemul german unde există o taxă de solidaritate”
Info

Ciolacu insistă pentru un nou bir: „Eu aș prefera sistemul german unde există o taxă de solidaritate”

Ciolacu sursa foto InvesTenergy
Sursa foto: InvesTenergy

Abia ce s-a terminat bilanțul paralel al Guvernului PSD-PNL că este anunțată o nouă taxă care împarte executivul. PSD vrea să introducă taxa Robin Hood până la sfârșitul anului.  Anunțul a fost făcut de către Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, vineri, 27 mai. Trebuie precizat că PSD și-a dezvăluit planul privind această taxă încă de la începutul preluării guvernării alături de PNL.

Marcel Ciolacu a spus în cadrul unei emisiuni televizate că el preferă sistemul german de fiscalitate, ce prevede o taxă de solidaritate. Cu ajutorul unui astfel de sistem, Guvernul de la București ar putea reglementa impozitarea muncii și impozitarea capitalului.

„Eu aș prefera sistemul german unde există o taxă de solidaritate. Și astfel să poți regla impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Am mai avut această discuție de când am intrat la guvernare. Deja există acel grup mixt atât al PSD-ului cât și al PNL-ului și al UDMR-ului, care lucrează împreună cu ministrul de Finanțe și cu experții din Ministerul de Finanțe pentru o reformă în zona fiscalității. Să vedem ce se poate introduce anul acesta, dar mai ales să anticipăm anumite lucruri și pentru prima oară să nu mai fie un guvern pompier de serviciu. Există divergențe, avem opinii diferite și este normal să avem aceste opinii diferite. Dar nu avem certuri, nu avem jigniri, nu avem capcane între noi. Chiar este un climat corect de parteneriat”, a declarat Marcel Ciolacu.

O nouă taxă din partea social-democraților

Discuțiile privind introducerea taxei „Robin Hood” au fost pomenite odată cu intrarea PSD la guvernare alături de PNL. Atunci, social-democrații și-au exprimat dorința de a introduce în România acea taxă de solidaritate, care să fie plătită de românii cu venituri considerate a fi mari.

Taxa de solidaritate presupune un impozit de 1% aplicat companiilor românești cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro pe an. Într-o astfel de situație se află peste 300 de companii, din taxarea cărora la buget s-ar putea câștiga aproximativ 5,6 miliarde lei.

Planuri de viitor ale partidului

Partidul Social Democrat s-a gândit și la un plan de viitor prin care sunt noi măsuri de sprijin economico-social pentru românii cu venituri mici, pensionari și categorii vulnerabile. Cei de la conducere s-au gândit și la protejarea nivelului de trăi al populației prin combaterea creșterii prețurilor și descurajării speculei. Totodată, au fost aduse în discuție și finanțări ale instalațiilor de energie verde pentru infrastructura critică a statului, dar și sisteme de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulți copii.

USR și-a prezentat într-o conferință de presă bilanțul paralel. În cadrul acesteia, oficialii partidului au criticat Puterea și au subliniat faptul că a falimentat Româna, în special prin modul de gestionare a finanțelor. Alianța pentru Unirea Românilor a mers peste scoail-democrații de la evenimentul PSD.

Ulterior, formaţiunea condusă de George Simion a început să prezinte bilanţul paralel cu bannerele PSD în spate, în timp ce social-democraţii se aflau într-o sală alăturată.