Infofinanciar > Info > BNR și Ministerul de Finanțe, lungi discuții privind amânarea ratelor! Care este decizia finală
Info

BNR și Ministerul de Finanțe, lungi discuții privind amânarea ratelor! Care este decizia finală

ciuca sursa realitatea.net
sursa realitatea.net

Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe au discutat despre decizia privind amânarea plății ratelor la bănci, această decizie este aprobată în ajutorul românilor și companiilor care au dificultăți financiare. Nicolae Ciucă, a susținut, că detaliile tehnice vor fi stabilite printr-o ordonanță de urgență.

„Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă. Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

9 luni de amânare a plății

Ciucă a susținut, de asemenea, că această decizie a fost luată pentru amânarea cu 9 luni a plății ratelor, aceeași perioadă a fost aplicată și în perioada pandemiei de COVID-19. Însă, este recunoscut că cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare.

„Dar amânarea ratelor este bine să o faci atunci când chiar eşti în incapacitatea de a plăti, pentru că implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare. Dar există tot felul de soluţii, pentru că băncile au acelaşi interes ca şi debitorul, să nu rămână cu un credit neperformant. Dacă avem o astfel de problemă îi îndemn pe toţi să meargă şi să vadă care este situaţia, iar noi rămânem cu această măsură în analiză”, a precizat ministrul Finanţelor.

Când vor intra măsurile în vigoare

Premierul a adăugat că detaliile tehnice „urmează să fie stabilite în ordonanţa de urgenţă”, când va fi aprobată.

Coaliția de guvernare a aprobat amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”.  Măsurile urmând să intre în vigoare de la 1 iulie. Guvernul Ciucă a luat această măsură, în cadrul pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, în valoare 1,1 miliarde de euro.