Lumea la zi

China și Rusia vor să „injecteze mai multă stabilitate” în lume. Își impart Putin și Xi globul?

Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin
Sursa foto: Reuters

Informările, destul de zgârcite, privind discuția telefonică dintre Putin și Xi, nu sunt de natură să aducă prea multă liniște pe planetă.

De exemplu, faptul că China și Rusia ar trebui să-și „consolideze coordonarea strategică” și să „injecteze mai multă stabilitate în lume”, așa după cum a declarat președintele chinez Xi Jinping în discuția video cu Vladimir Putin, a reușit să pună mapamondul pe gânduri.

China este „gata să lucreze” cu Rusia și „cu toate forțele progresiste” pentru a „se opune hegemoniei și politicii de putere, pentru a se opune unilateralismului, protecționismului și intimidării, precum și pentru a proteja suveranitatea, securitatea, echitatea și justiția internațională”, a mai declarat Xi, potrivit presei de stat chineze.

Coordonarea strategică, sintagma care dă fiori

La rândul său, Putin a declarat că China și Rusia au menținut un „solid impuls de dezvoltare” a relațiilor în condițiile „actualei situații internaționale complexe și severe”.

Președintele rus a mai spus că s-au făcut progrese în cooperarea din diverse domenii: energie, agricultură, transport, infrastructură, sport și schimburi culturale.

„Rezistența, maturitatea și stabilitatea legăturilor dintre Rusia și China sunt îmbunătățite în continuare”, a mai declarat Putin.

”Însemnătatea coordonării strategice dintre Rusia și China a devenit mai proeminentă”, ar fi adăugat Putin subliniind că ”relațiile bilaterale Rusia – China pot servi drept model pentru relațiile dintre marile țări în secolul XXI”.

Merge Xi la Kremlin?

„Vă aşteptăm, dragă domnule preşedinte, dragă prieten, vă aşteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova. Asta va demonstra lumii întregi puterea relațiilor ruso-chineze în probleme cheie. Împărtășim aceleași puncte de vedere asupra cauzelor, cursului și logicii transformării în curs a peisajului geopolitic global, în fața presiunii și provocărilor fără precedent din partea Occidentului”, i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping.

China nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar cere insistent negocieri de pace între cele două tabere. În același timp, Beijingul acuză Statele Unite și NATO că ar contribui la prelungirea războiului, prin susținerea fără precedent acordată Ucrainei.

Econo-strategie

Rusia caută în ultimele luni să-și întărească legăturile cu Asia, în special cu China, din cauza faptului că se confruntă cu sancțiunile occidentale adoptate după ofensiva sa contra Ucrainei. Moscova și Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică față de Statele Unite și aliații lor și au făcut mai multe exerciții militare comune în ultimele luni, în special manevre navale în această săptămână în Marea Chinei de Est.

Rusia se străduie să-și sporească livrările de gaz pentru economia chineză, mare consumatoare de energie, și a accelerat această mișcare. Într-adevăr, după lansarea atacului său militar contra Ucrainei, Moscova este vizată de sancțiuni economice occidentale și și-a redus mult livrările de hidrocarburi spre Europa, întorcându-se spre Asia pentru a le compensa.