Infofinanciar > Info > Vom fi implicați în război? O nouă lege permite SUA și NATO să atace Rusia și Belarus din România
Info

Vom fi implicați în război? O nouă lege permite SUA și NATO să atace Rusia și Belarus din România

Soldați români, Sursă foto: Știrile ProTv
Sursă foto: Știrile ProTv

Oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au decis să aducă, în luna noiembrie, mai multe modificări legilor țării, pentru a descuraja un posibil atac al Rusiei asupra României. Astfel, noile amendamente oferă posibilitatea NATO, SUA sau a aliaților să atace Rusia sau Belarus (sau ambele) de pe teritoriul României.

Responsabilii din cadrul MApN au modificat, pe 17 noiembrie, în cadrul unei ședințe de Guvern, Ordinul ministerial din 2014, M.4, care face referire la instrucțiunile privind operațiunile de mișcare și transport ale forțelor armate.

Ce s-a schimbat

Dacă ne uităm în lege, vechea formă a alin.1 din art. 232 prevedea:

„(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire a forțelor armate străine în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale se înaintează în termenele stabilite pe timpul conferințelor de planificare a activităților”, au arătat cei de la Flux 24.

Însă, după modificările aduse de MApN, Ordinul M.192, alin.1 spune că:

„(1) Cererile pentru obținerea aprobării de intrare/ieșire și staționare a forțelor armate aparținând statelor membre NATO, Uniunii Europene și Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu sau de tranzitare a teritoriului național de către acestea, în vederea participării la exerciții, activități de instruire și ceremoniale pe teritoriul României sau în scopul participării la operațiuni ce se desfășoară în afara teritoriului național, se înaintează cu cel puțin 4 zile lucrătoare înainte de data planificată a intrării în România a forțelor, produselor și echipamentelor militare sau a bunurilor materiale pentru asigurarea sprijinului, după caz”.

Practic, conform modificărilor aduse legii, România nu se mai rezumă doar la găzduirea antrenamentelor și a ceremonialelor aliaților, ci permite acestora să desfășoare pe teritoriul nostru chiar și operațiuni militare autentice declanșate sau pregătite, realizate de forțe armate strict străine, strict românești, ori în alianță, după caz.

De asemenea, în forma anterioară, nu era specificat cui aparțin forțele armate.

Ar putea fi un război direct NATO-Rusia

La începutul lunii decembrie, ​secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut că există posibilitatea ca războiul din Ucraina să scape de sub control și să se transforme într-un conflict militar direct între Alianța Nord-Atlantică și Rusia.

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost. Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război ce poate deveni unul total, care să se extindă într-un război major între NATO și Rusia. Încercăm în fiecare zi să evităm asta”, a precizat la acea vreme Stoltenberg.

Liderul NATO a adăugat că „nu există nici o îndoială privind posibilitatea unui război total”, subliniind că trebuie neapărat evitat un conflict „care să implice mai multe țări europene și să devină un război total în Europa”, scrie Hotnews.

Oficialii de la Kremlin au acuzat în mai multe rânduri că statele NATO se implică indirect în război pentru că livrează arme Ucrainei (pentru a face față invaziei rusești) și pentru că oferă contrainformații acestora (legate de trupele rusești).