Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, adevăratul Stăpân al Inelelor! Cadourile inedite pe care președintele rus le-a făcut partenerilor din CSI
Lumea la zi

Putin, adevăratul Stăpân al Inelelor! Cadourile inedite pe care președintele rus le-a făcut partenerilor din CSI

Președintele Lukashenko purtând inelul primit de la Putin, sursă foto Lithuania Posts
Președintele Lukașenko purtând inelul primit de la Putin, sursă foto Lithuania Posts

Președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat luni seară inele simbolice liderilor diverselor foste republici sovietice care alcătuiesc acum Comunitatea Statelor Independente (CSI), dominată de Moscova, în cadrul unui summit informal desfășurat la Sankt Petersburg.

Summitul a avut loc pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, care a provocat o criză atât în relațiile Rusiei cu Occidentul, cât și în cadrul CSI. „Trebuie să recunoaștem, din păcate, că apar dezacorduri și între statele membre ale Comunității”, a declarat Putin, într-o rară recunoaștere publică a tensiunilor care mocnesc în cadrul grupului.

„Principalul lucru, însă, este că suntem pregătiți și vom coopera. Și chiar dacă apar chestiuni problematice, ne străduim să le rezolvăm noi înșine, împreună, în comun, oferindu-ne reciproc asistență și mediere camaraderească”, a continuat președintele rus, conform The Moscow Times.

Inelele lui Putin, sursă foto The Insider

Inelele lui Putin, sursă foto The Insider

Stăpânul Inelelor face cadouri de Anul Nou

Fiecare dintre liderii prezenți la întâlnire a primit un inel de culoare aurie pe care au fost gravate urările de Anul Nou, deși doar președintele belarus Alexander Lukașenko și-a pus imediat pe deget cadoul lui Putin.

În timp ce invazia Kremlinului în Ucraina la 24 februarie a lăsat Rusia să se simtă izolată și sub presiune pe plan internațional, Putin a folosit fiecare ocazie pe care a avut-o pentru a consolida influența în declin a țării sale asupra fostelor republici sovietice.

Potrivit lui Putin, liderii au discutat despre cooperarea în domeniul economiei, culturii și securității.

Scenele cordiale de la Sankt Petersburg reprezintă un contrast puternic cu tensiunea evidentă în cadrul grupului în noiembrie, când premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a refuzat să semneze comunicatul comun emis de alianța militară a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia, pe fondul precauției tot mai mari de a fi văzut ca un aliat al lui Putin pe scena internațională.

Lukashenko purtând inelul, sursă foto The Insider

Lukașenko purtând inelul, sursă foto The Insider

Cine a primit inelul de la Putin?

În celebra ecranizare Stăpânul Inelelor se vorbește despre 20 de inele făurite la comanda Lordului Întunericului, unul dintre ele fiind atât de puternic încât putea să controleze pe toate celelalte. Având în vedere că Putin nu are atât de mulți aliați, el a acordat doar opt inele partenerilor săi, și nici nu a gravat pe ele vreo incantație magică, ci doar un „La mulți ani de anul nou 2023”.

Dintre toți destinatarii – președinții Azerbaidjanului, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, precum și prim-ministrul armean, toți lideri CSI – doar Alexandru Lukașenko și-a pus inelul imediat ce l-a primit.

Putin a păstrat pentru el al nouălea inel.