Infofinanciar > Lumea la zi > Comerțul smartphone-urilor din China este în colaps! Livrările interne, în scădere cu peste 27 % în luna octombrie
Lumea la zi

Comerțul smartphone-urilor din China este în colaps! Livrările interne, în scădere cu peste 27 % în luna octombrie

Smartphone, Sursă foto: Radio Reșița România
Sursă foto: Radio Reșița România

Reprezentanții Academiei Chineze de Tehnologie a Informației și Comunicațiilor (CAICT) au transmis, prin intermediul unui raport întocmit de instituție, că vânzările de smartphone-uri din interiorul Chinei au scăzut cu 27,2% în luna octombrie, în ritm anual, la 23,78 milioane de telefoane.

De asemenea, în perioada ianuarie-octombrie 2022, comerțul intern cu smartphone-uri a scăzut cu 22% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 215 milioane de unități, scrie Economedia.

Piața, „măcinată” de zero-Covid și economie

Cele mai recente cifre ale CAICT reflectă eforturile și încercările pieței chineze de smartphone-uri de a se redresa după o cerere slabă, în condițiile în care economia internă în declin și restricțiile stricte de mobilitate impuse de politica zero-Covid 19 au determinat tot mai mulți consumatori să-și amâne efectuarea noilor achiziții.

Rămâne incert cât de mult va crește cererea după ce guvernul de la Beijing a relaxat controalele Covid-19 la începutul acestei luni.

În timp ce încrederea consumatorilor și economia din China ar avea nevoie de mult timp pentru a-și reveni, declinul pieței de smartphone-uri din această țară ar trebui să se reducă anul viitor, iar o revenire ar urma să aibă loc în 2024, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni de firma de cercetare în domeniul tehnologiei IDC, scriu cei de la South China Morning Post.

Vânzările cu amănuntul din China au înregistrat o scădere bruscă în noiembrie, cu 5,9% față de anul precedent, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică.

Această cifră nu a corespuns așteptărilor, scăzând de la minus 0,5% în octombrie la cel mai scăzut nivel de la scăderea de minus 6,7% în mai și minus 11,1% în aprilie.

Xiaomi pregătește „un val” de concedieri

Încetinirea cererii consumatorilor a determinat deja principalul furnizor de smartphone-uri Xiaomi Corp să efectueze o nouă rundă de concedieri care afectează aproape 15% din forța sa de muncă, după ce a redus peste 900 de locuri de muncă la începutul acestui an.

Xiaomi avea 35.314 de angajați la 30 septembrie, marea majoritate a acestora fiind stabiliți în China continentală, scrie Al Jazeera.

Concedierile, dacă se confirmă, ar afecta mii de lucrători, dintre care mulți s-au alăturat recent companiei în urma unei campanii de angajări care a început anul trecut.

Un purtător de cuvânt al Xiaomi nu a comentat în mod direct concedierile raportate, dar a declarat că societatea a trecut printr-o eficientizare de rutină.

Probleme și la Apple

Chiar și Apple, care a obținut o cotă record de 25% din piața chineză de smartphone-uri în luna octombrie, potrivit Counterpoint Research, s-a străduit să rezolve problemele din lanțul său de producție de pe continent.

Producția popularelor sale modele iPhone 14 Pro la uzina Foxconn Technology Group din Zhengzhou, capitala provinciei centrale Henan, a fost afectată de perturbări grave, inclusiv proteste ale lucrătorilor care au devenit violente și exodul a zeci de mii de angajați din cauza unui focar de Covid-19 în cadrul fabricii.

Apple ar urma să livreze cu 20% mai puține smartphone-uri în acest trimestru de sărbători decât se preconiza anterior, din cauza problemelor sale de producție din China, potrivit lui Kuo Ming-chi, analist la TF International Securities.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.