Infofinanciar > Lumea la zi > China îl salvează pe Putin. Xi Jinping achită gazul în ruble și yuani
Lumea la zi

China îl salvează pe Putin. Xi Jinping achită gazul în ruble și yuani

Putin si China Sursa foto Puterea
Sursa foto: Puterea

Vladimir Putin s-a reorientat pentru livrarea gazului rusesc către Asia după ce sancțiunile impuse de Uniunea Europeană au dus la o  scădere în ceea ce privește economia rusească.

China va plăti pentru gazul rusesc importat în ruble și yuani. Livrările de gaze rusești se vor face prin intermediul conductei Sila Sibiry. Acordul a fost semnat de către președintele Gazprom, Alexei Miller, și Dai Houliang, șeful companiei chineze CNPC.

De asemenea, în cadrul întâlnirii online pe care au avut-o cei doi oficiali ai companiilor au fost semnate și acorduri referitoare la comercializarea pe termen lung a gazului către China pe ruta de est, conform mediafax.ro.

Plata se va realiza 50% în ruble, iar cealaltă parte de 50% în yuani.

Se pare că prietenia dintre cei doi lideri Vladimir Putin și Xi Jinping nu are limite, iar sprijinul acordat liderului de la Kremlin este din ce în ce mai mare. Acest lucru apare întrucât China nu condamnă acțiunile din Ucraina.

Putin vrea să i se plătească în ruble

O astfel de cerință, în ceea ce privește plata în ruble pentru gazul rusesc, a avut-o Vladimir Putin încă de la începutul anului, după ce Statele Unite ale Americii și aliații au înghețat peste 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale a Rusiei. Acest lucru s-a produs pe fondul invaziei rușilor din Ucraina.

Contractul Gazprom în ceea ce privește achiziționarea a fost estimat la 400 de miliarde de dolari. Acesta a fost semnat în 2019. Livrările au crescut constant. În anul 2022, acestea ar urma să ajungă la cel puțin 15 miliarde de metri cubi. Anul trecut, în China, livrările au ajuns la 10,4 miliarde de metri cubi.

Turcia va plăti gazul din Rusia în ruble

Turcia va plăti Rusiei în ruble, cantitatea de gaz rusesc livrată. Acest lucru a fost confirmat chiar de liderul țării, Recep Tayyip Erdogan.

„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a transmis acesta.

Totuși, Erdogan nu a precizat volumul tranzacțiilor viitoare în ruble.

Cu toate că a condamnat extrem de rapid ofensiva rusă, Turcia a optat pentru neutralitate între cele două țări. Aceasta nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Anul trecut, din totalitatea cantității de gaz care a ajuns pe teritoriul turc, 45% a provenit din Rusia.

Dependența Uniunii Europene

Dependența Uniunii Europene de gazele importate din Rusia a scăzut în ultimul an. În căutarea unor alternative la gazul oferit de Putin, Uniunea Europeană se îndreaptă către Mozambic și oferă un autor militar în valoare de 15 milioane de euro, în urma atacurilor islamiștilor care amenință proiectele de gaze naturale.

Putin a transmis faptul că „producția Gazprom nu este în scădere, așa cum încearcă lumea să vă sperie acum, ci este în creștere”.