Lumea la zi

Anunț important! UE ajută Ucraina cu 500 de milioane de euro

Comisarii Uniunii Europene, Sursă foto: Comisia Europeană
Sursă foto: Comisia Europeană

Oficialii Comisiei Europene şi cei ai Ucrainei au căzut de comun acord să semneze luni un contract prin care Ucraina să primească un ajutor de 500 de milioane de euro, pentru a rezolva problema locuinţelor şi a educaţiei persoanelor strămutate. De asemenea, acești bani vor fi folosiți și-n agricultură, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această tranzacție, făcută publică de oficialii europeni în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles, a fost stabilită în prezența premierului ucrainean, Denîs Şmîgal.

În cadrul acestei întâlniri, premierul ucrainean s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, între cei doi existând, printre altele, discuții privind „consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE”.

Totodată, Șmîgal a oferit mai multe detalii cu privire la criza energetică pe care o resimte din plin Ucraina, ca urmare a invaziei rusești.

„Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze ruseşti.”; „Până în prezent, capacitatea comercială se ridică la 300 de megawaţi, în timp ce capacitatea noastră de export este de până la 2.000 de megawaţi”, a spus premierul Ucrainei cu ocazia acestei reuniuni.

„Ucraina are cele mai mari depozite subterane pentru stocarea gazelor şi ar putea deveni ‘seiful de gaze’ al Europei”; „După obţinerea statutului de ţară candidată (la UE), guvernul ucrainean aspiră să accelereze integrarea pe piaţa energetică a UE”, a mai completat Denîs Şmîgal.

Așteaptă alte 5 miliarde de euro

Tot prin vocea lui Denis Șmîgal, Ucraina se așteaptă să primească săptămâna viitoare, din partea conducerii UE, încă cinci miliarde de euro, sub formă de ajutor macrofinanciar, ajutor care va sprijini economia și Armata, transmite Rador.

„Acest sprijin va ajuta la asigurarea stabilității economiei noastre, va veni în sprijinul Armatei și a sezonului în care e nevoie de încălzire”, a transmis Șmîhal printr-o postare pe platforma Telegram.

De asemenea, premierul ucrainean, sosit la Berlin de sâmbătă seară, urmează să aibă o întâlnire cu cancelarul german, Olaf Scholz, pentru a discuta modul în care se vor furniza Ucrainei în această toamnă sisteme sofisticate de apărare aeriană, a mai precizat Șmîhal în postarea sa, conform Rador și Reuters.

De când a început războiul, din data de 24 februarie 2022, Ucraina înregistrează o scădere abruptă a resurselor țării. De aceea, oficialii de la Kiev, prin vocea președintelui Volodimir Zelenski, au solicitat în repetate rânduri ajutor financiar din partea Uniunii Europene sau SUA, pentru a-și rezolva problemele interne și, totodată, pentru a face față iernii care se apropie.