Lumea la zi

China lansează acuzații grave! SUA au furat „date de mare valoare”

Atac cibernetic, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritățile de la Beijing au lansat o serie de acuzații grave la adresa Statelor Unite. SUA este acuzată că au lansat „zeci de mii” de atacuri cibernetice, prin intermediul cărora au reușit să fure „date de mare valoare”, extrem de importante pentru guvernul chinez.

Potrivit Mediafax, acest lucru „ar fi fost descoperit” în urma unui raport publicat luni de Centrul național de răspuns la urgențe privind privind virușii informatici (CVERC), potrivit căruia Agenția Națională de Securitate  a SUA (NSA) a lansat „zeci de mii de atacuri malițioase asupra unor obiective de rețea din China în ultimii ani”.

Publicația franceză France 24 scrie că autoritățile chineze și-au îndreptat aceste acuzații spre Biroul de operațiuni de acces personalizat (TAO) al NSA, departament ce „s-ar fi infiltrat” în Universitatea Politehnică de Nord-Vest din orașul Xi`an, universitate ce se ocupă cu cercetarea aeronautică și spațială.

CVERC a menționat că TAO a preluat „controlul a zeci de mii de dispozitive de rețea”, inclusiv servere, comutatoare de rețea și routere, prin exploatarea defectelor necunoscute anterior în sistemul de operare SunOS.

Acuzații și-n trecut pe axa SUA-China

În luna iulie a anului 2021, Marea Britanie, SUA și UE au acuzat China că este autoarea unui atac cibernetic de proporții comis la începutul anului 2021, atac ce ar fi avut drept țintă serverele Microsoft Exchange. Acest eveniment a afectat cel puțin 30.000 de organizații la nivel global.

Totodată, Ministerul chinez al Securității Statului (MSS) a fost, de asemenea, acuzat de o activitate mai amplă de spionaj și de un model general de comportament nesăbuit”.

Însă, China a susținut că aceste acuzații sunt nefondate, respingând orice tentativă de hacking. De asemenea, autoritățile chineze au declarat că se opun tuturor formelor de criminalitate cibernetică.

În martie 2022, China acuza SUA că folosesc IP-uri pentru atacuri cibernetice în Rusia și Ucraina.

„Monitorizarea realizată de CNCERT/CC de la sfârşitul lunii februarie arată că internetul din China s-a confruntat neîntrerupt cu atacuri cibernetice din străinătate. Aceste grupări din străinătate au atacat preluând controlul asupra unor calculatoare în ţară cu scopul de a comite atacuri cibernetice asupra Rusiei, Ucrainei şi Belarusului”, a transmis la acea vreme Centrul tehnic de securitate cibernetică din China, citat de agenția de presă chineză Xinhua

În ultimii ani, atacurile cibernetice au devenit un subiect major, care creează tensiuni între cei două puteri globale, China și SUA. În contextul acestor discuții, Occidentul acuză Beijingul că desfăşoară o campanie globală de spionaj cibernetic, pe perioadă nedeterminată.