Infofinanciar > Lumea la zi > Fără gaz rusesc din august! Moldova riscă să fie deconectată de Gazprom
Lumea la zi

Fără gaz rusesc din august! Moldova riscă să fie deconectată de Gazprom

Moldovagaz Sursa foto Agora.md
Sursa foto: Agora.md

Luna august este una critică pentru Republica Moldova întrucât aceasta ar putea fi deconectată de la gazele rusești. Acest lucru s-ar produce din cauza neachitării facturii pentru compania rusească.

„Noi sperăm că vom reuși să obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a transmis Ion Ceban, directorul Modovagaz. Potrivit G4Media.ro, valoarea facturii se ridică la 18 milioane de dolari. 

Gazprom a spus de la bun început faptul că dacă termenul de plată al facturilor nu este respectat, livrarea de gaze va fi închisă în aproximativ 48 de ore.

Măsuri disperate pentru gazele rusești

Aceasta nu este prima cerere de amânare pe care o face directorul la gigantul rusesc, Cea inițială a fost pentru o amânare în avans pentru luna august. Aceasta, însă, nu a primit niciun răspuns din partea Gazprom.

Acestea nu sunt singurele cereri ale directorului. El a mai solicitat statului o amânare a plății TVA-ului, dar și majorarea tarifului pentru un metru cub de gaze.

Conform președintelui Vadim Ceban, prețul actual este de 29,48 lei moldovenești. Pentru o mie de metri cubi de gaze sunt dați aproximativ 1.458 de dolari. Această valoare ar putea crește în luna septembrie a anului curent până la cea de 1.692 de dolari.

Declarații referitoare la aceste majorări ale prețurilor a făcut Ceban pe canalul său de Telegram.

„Câteva clarificări cu privire la plata gazului în luna august.

Volumul de gaze naturale achiziționate în luna iulie a fost de 27,74 milioane m3, la un preț de 1.006,11 USD/1000 m3. Prețul gazelor naturale în iulie a fost de 1 006,11 USD/1 000 m3 și, prin urmare, costul gazelor ar fi de 27,91 milioane USD. PREȚUL DE ACHIZIȚIE A GAZULUI PENTRU LUNA IULIE ESTE DE 27,91 MILIOANE DE DOLARI SUA. Gazele din august vor fi de 27,00 milioane de metri cubi, la un preț de 1.458,92 USD/1000 m3. Volumul de gaz pentru luna august va fi de 27,00 milioane m3 la un preț de 1.458,92 USD/1.000 m3, la un cost de 39,39 milioane USD. PREȚUL MEDIU ANUAL DE ACHIZIȚIE A GAZULUI VA FI DE 39,39 MILIOANE DE DOLARI SUA.

Veniturile financiare preconizate din vânzarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” către consumatorii finali în luna august a acestui an se vor ridica la 402,1 milioane de lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziționarea de gaze de la PJSC Gazprom vor depăși 667 milioane de lei. Din această sumă, 299,7 milioane de lei reprezintă restul de plată pentru luna iulie, iar 367,9 milioane de lei reprezintă avansul de 50% pentru luna august.

Astfel, din cauza acoperirii incomplete a tarifelor pentru toate cheltuielile legate de procurarea, furnizarea, transportul și distribuția gazelor naturale, deficitul de casă al SA „Moldovagaz” va constitui în luna august 285,4 milioane de lei. De remarcat că modificarea tarifelor din luna august nu îmbunătățește situația în ceea ce privește respectarea obligațiilor de plată, având în vedere că primele încasări la noile prețuri reglementate la gazele naturale vor sosi abia în septembrie 2022”, a transmis acesta.

Bani străini pentru datoriile moldovenilor

Moldovagaz este o companie energetică moldo-rusă de tip deschis, ce desfășoară activități de transportare și aprovizionare cu gaz natural și gaz lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova. Cea mai bună parte a acțiunilor este deținută de comania rusească, iar statul moldovean are un procent de 35,5%.

Companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Moldovei prin semnarea contractului de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent semnat de Agenția Proprietății Publice.

„Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022”, menționează APP.