Infofinanciar > Info > Cel mai bogat ucrainean vrea să facă afaceri în România cu energie verde. Cine este Rinat Ahmetov și ce planuri are
Info

Cel mai bogat ucrainean vrea să facă afaceri în România cu energie verde. Cine este Rinat Ahmetov și ce planuri are

Rinat-Ahmetov-sursa-foto-evz.ro
sursa foto: evz.ro

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina cu o avere estimată la peste patru miliarde de dolari, investește într-o comună din România cu scopul de a produce energie verde.

DTK Renewables International & Moldova Eolian, parte din grupul de energie DTEK, controlat de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, a încheiat un contrat cu Electromontaj. Contractul este pentru proiectarea și construirea infrastructurii necesare unui parc eolian, ce va fi amplasat în comuna Ruginoasa din județul Iași, informează Profit.ro.

„Ne bucurăm să începem anul cu un proiect nou în zona energiei regenerabile. Este un parteneriat care ne onorează şi care demonstrează din nou capacitatea Electromontaj de a susţine tranziţia către un viitor sustenabil. Darea în exploatare a noii capacităţi de producţie de energie eoliană în parcul Ruginoasa are o valoare deosebită pe fondul crizei energetice actuale”, a spus Ionuţ Tănăsoaica, CEO Electromontaj, într-un comunicat de presă.

Ionuț Tănăsoaia, CEO Electromontaj, și John Stuart, CEO

Ionuț Tănăsoaia, CEO Electromontaj, și John Stuart, CEO DTEK Renewables International

Lucrările ar urma să fie finalizate până în luna septembrie 2023

Electromontaj are ca obiectiv finalizarea lucrărilor până în luna septembrie 2023, iar acestea presupun:

  • rețeaua de linii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până în stația de conexiune la sistemul energetic national (SEN)
  • fundațiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul acestui proiect
  • platformele pentru depozitarea echipamentelor
  • platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj care vor face montajul pe șantier al turbinelor
  • drumurile de acces și interioare ale parcului eolian

„Suntem încântaţi să colaborăm cu Electromontaj. Parcul eolian Ruginoasa este o parte importantă a creşterii portofoliului nostru de producere de energie din surse regenerabile în România şi suntem încrezători că Electromontaj, una dintre cele mai mari şi mai experimentate companii de construcţii din România, poate contribui la succesul proiectului”, a spus John Stuart, CEO DTEK Renewables International.

Miliardarul are în derulare mai multe proiecte verzi în România

Parcul eolian se va întinde pe o suprafață de 23 de hectare, iar centrala electrică va avea o putere instalată de 60 MW, fiind capabilă să livreze o cantitate de energie de 150.000 MWh pe an în SEN.

DTEK Renewables International este cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina, iar în noiembrie 2022 Profit.ro scria că Finas Group, companie clujeană din domeniu, a devenit partener cu compania miliardarului ucrainean. Electrogrup este o companie deținută de Simion Mureșan și este cea mai mare din grupul E-INFRA. Dezvoltarea comună a parcului eolian a început în decembrie 2021, urmând să fie finalizată în anul 2024.

DTEK și Finas Group mai au în derulare un proiect de investiții de 60 milioane de euro, un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș. Proiectul se întinde pe o suprafață de 90 hectare. Finas Group a fost înființată în 2002, derulând proiecte de energie regenerabilă, agricultură și imobiliare.

DTEK Renewables este compania care gestionează activele de energie regenerabilă ale Grupului DTEK. Strategia de dezvoltare a companiei este aliniată la Strategia energetică a Ucrainei, care vizează creșterea ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic al țării. Obiectivul principal al DTEK este de a deveni o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2040. În prezent, portofoliul verde al companiei este de 1 GW de capacități solare și eoliene, se precizează pe site-ul propriu.

Compania își desfășoară în continuare operațiunile în Ucraina, în contextul în care unele active ale sale se află sau s-au aflat sub teritoriile ocupate de ruși. Pe 12 ianuarie, spre exemplu, DTEK Renewables anunța că a început lucrările de reparații la un parc solar care producea energie verde pentru regiunea Herson, afectat în proporție de 20% de război.