Info

Premier Energy preia și parcul eolian de la Tulcea. Compania a investit 55 de milioane de euro în energie regenerabilă în 2022

energie eoliana
Sursa foto: economica.net

Premier Energy își continuă strategia de consolidare a producției de energie regenerabilă. Compania a finalizat recent achiziția parcului eolian deținut de Enex la Tulcea, ajungând la o capacitate de producție de energie „verde“ 50 MW.

Premier Energy a anunțat finalizarea achiziției parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), deținut până la momentul tranzacției de Enex SRL. Este a șaptea tranzacție a Premier Energy, după cele șase achiziții și fuziuni din 2022.

Achiziția integrală a parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), în valoare de 13 milioane de euro, completează portofoliul de megawați “verzi” ai Premier Energy. Proiectul se desfășoară în două etape:

– Faza 1 (Nalbant I), operațională deja, cu o putere instalată de 13,75 MW (cinci turbine eoliene General Electric, cu o putere nominală de 2,75 MW fiecare)

– Faza 2 (Nalbant II) care este în prezent în stadiu de aprobare și care va dubla capacitatea instalată a parcului la momentul finalizării. Nalbant II este așteptat să devină operațional în 2024, cu o capacitate totală de 27,5 MW.

Randamentul proiectului este peste medie, având avantajul că este amplasat pe o locație înălțată, cu vânt. Astfel, în 2021 Nalbant I a generat 33.104 MWh de energie electrică, devenind astfel unul dintre cele mai eficiente parcuri eoliene din România. Prin comparație, parcul eolian Ecoenergia, achiziționat la începutul anului trecut de Premier Energy, a produs 2.204 MWh. Cumulat, în doi-trei ani, Ecoenergia împreună cu Nalbant I și II vor avea o capacitate totală de 61 de MW.

Încă un parc eolian în 2023

“Sunt șapte tranzacții prin care Premier își securizează tranziția către energia regenerabilă. Continuăm expansiunea pe segmentul principal de gaz natural în România, concomitent, am setat deja o nouă linie de business din producția de energie verde. Ne concentrăm de asemenea pe Europa Centrală şi de Sud-Est și avem deja ținte de achiziții în ţările vecine – Bulgaria, Grecia, Croaţia în sectorul de energie regenerabilă”, a detaliat Iuliana Pănescu, Head of Treasury, Premier Energy.

În 2023 grupul va dezvolta un greenfield eolian la Războieni. Este vorba de un parc de 99 MW capacitate instalată operațională, cu 16 turbine. Investiție este estimată la peste 100 de milioane de euro. Capitalul este asigurat de către acționari din profitul reinvestit, iar diferența va fi acoperită prin credit bancar. „După finalizare, parcul se va afla în topul primelor cinci proiecte de producție de energie regenerabilă din România”, a completat Pănescu.

În noiembrie anul trecut, Premier Energy și-a securizat un credit de 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în Romania, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara.

2022, un an cu achiziții multiple pe piața de energie regenerabilă

Începând cu decembrie 2021 și pe tot parcursul anului 2022, Premier Energy a făcut șase deal-uri de tip M&A. La începutul lui 2022, a preluat companiile Ecoenergia și Alive Capital, cel din urmă fiind cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile.

Prin cele două achiziții, grupul a devenit activ și pe piața energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică alternativă, agregator și furnizor de energie electrică. A urmat apoi achiziția pachetului de control în Energia Mileniului III SA, prin care grupul ceh a devenit proprietarul proiectului eolian de la Războieni. În noiembrie, Premier a preluat în proporție de 60%, centrala în cogenerare pe gaze naturale de 22 MW din municipiul Făgăraș (Brașov).

Grupul și-a consolidat și orizontala de business prin fuziunea cu BERG Sistem Gaz (decembrie) și achiziția HarGaz (august), care i-a adus în portofoliu peste 6.500 de clienți noi și 35 de concesiuni.

“Toate achizițiile și mutările de anul trecut susțin strategia de transformare a grupului într-o platformă energetică regională. În România, suntem activi pe furnizare, distribuție, producție de energie verde, extindem permanent rețeaua, organic sau prin achiziții. În Republica Moldova suntem principalul distribuitor și furnizor de energie electrică. Iar de anul acesta, ne extindem activitatea de furnizare de gaze și în Ungaria și Bulgaria”, a mai spus Pănescu.

Premier Energy este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.