Infofinanciar > Lumea la zi > Miliardarul Rinat Ahmetov a dat Rusia în judecată. Există o singură problemă, Kremlinul nu recunoaște instanța
Lumea la zi

Miliardarul Rinat Ahmetov a dat Rusia în judecată. Există o singură problemă, Kremlinul nu recunoaște instanța

Rinat-Ahmetov-sursa-foto-evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a dat Rusia în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului la proprietate privată. El este proprietarul Azovstal, oțelăria din Mariupol care a fost bombardată masiv și loc în care au avut loc bătălii crâncene între cele două armate mai multe săptămâni. Rusia nu mai recunoaște jurisdicția CEDO.

Conform The Guardian, holdingul System Capital Management, deținut de către Rinat Ahmetov, a deschis un proces Rusiei pentru evenimentele petrecute pe proprietatea deținută de acesta, uzina Azovstal. Patronul echipei de fotbal, Șahtior Donețk, a solicitat un ordin judecătoresc prin care să oprească Rusia să se angajeze în continuare în blocarea, deturnarea, jefuirea sau distrugerea cerealelor și oțelului produse de către companiile sale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reamintit jurnaliștilor că Rusia a decis să nu mai execute deciziile luate de instituția europeană începând din 15 martie 2022, deoarece îl consideră un instrument politic de luptă împotriva țării conduse de Vladimir Putin.

Decizia parlamentului rus a fost aprobată la începutul lunii

La începutul lunii iunie, Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma, a aprobat două proiecte de lege – unul care scoate țara de sub jurisdicția CEDO și al doilea, care stabilește 15 martie ca termen limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după acea dată nemaifiind puse în aplicare.

„Răul nu poate rămâne nepedepsit. Crimele Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului nostru sunt enorme, iar cei vinovați de ele trebuie să fie trași la răspundere. Jefuirea produselor de export ale Ucrainei, inclusiv a cerealelor și a oțelului, a dus deja la creșterea prețurilor și la moartea oamenilor de foame în întreaga lume. Aceste acțiuni barbare trebuie să fie oprite, iar Rusia trebuie să plătească în întregime”, a declarat Rinat Ahmetov, conform G4Media.

Rinat Leonidovici Ahmetov s-a născut la 21 septembrie 1966 și este un om de afaceri și oligarh ucrainean. El este fondatorul și președintele la System Capital Management (SCM) și este cel mai bogat om din Ucraina. Ahmetov este de asemenea președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk.