Infofinanciar > Info > Piaţa rezidenţială a luat amploare în 2022! Industria construcțiilor a fost „o adevărată nebuloasă”
Info

Piaţa rezidenţială a luat amploare în 2022! Industria construcțiilor a fost „o adevărată nebuloasă”

Blocuri, Sursă foto: Jurnalul de Afaceri
Sursă foto: Jurnalul de Afaceri

Anul 2022 a fost pentru industria construcțiilor unul „măcinat” de tranzacţii, schimbări de management, insolvenţe, investiţii de amploare, scumpiri sau progrese în proiectele publice. De cealaltă parte, sectorul rezidențial a avut parte de creșteri record, mai ales în ceea ce privește numărul de locuinţe livrate, tranzacţiile încheiate, dar şi preţurile.

Mai sunt sunt enumerate unele dintre cele mai importante evenimente ale celor două industrii din anul 2022.

Peripețiile celor de la Hidroconstrucţia

Constructorul Hidroconstrucția, cât și firmele controlate de această companie, au fost achiziționate în timpul anului 2022 de către Electromontaj.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, înainte de a avea un nou proprietar, Hidroconstrucția a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de 356 de milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de anul 2020.

La începutul anului 2022, compania a cerut intrarea în insolvenţă, lucru care s-a și întâmplat, scrie Mediafax. Printre motivele invocate de reprezentanții companiei s-au numărat: lipsa forţei de muncă, majorarea costurilor cu materia primă şi energia, pandemia de COVID-19 şi instabilitatea politică şi economică.

Schimbări „la vârful” companiilor

În anul 2022, trei dintre cele mai importante companii din domeniul construcțiilor din România și-au schimbat CEO-ul. Acestea sunt ROCA Industry, Somaco şi Wienerberger.

În timp ce unii nu s-au acomodat și au plecat după doar câteva luni de mandat, alţii au lăsat în spate ani de experienţă în cadrul companiilor.

Noii manageri ai celor trei companii sunt: Răzvan Boşomoiu (actual CEO Wienerberger România), Gabriel Ristoiu (Somaco Grup Prefabricate) şi Ionuţ Bîndea (ROCA Industry).

Tranzacţii importante pe „nisipuri mișcătoare”

Pe piața construcțiilor din România, în 2022, au avut loc șase tranzacţii majore. Astfel, mai multe fabrici de materiale de construcții, care au în componență sute de angajați, și-au schimbat proprietarul.

Printre acestea se numără achiziţia diviziei de prefabricate a grupului Macon de către Romcim, a companiei General Beton de către Holcim şi a 95% din Build Corp Prefabricate de către Iulian Dascălu.

Infuzie de capital german

Germanii grupului Knauf au anunțat în 2022 că vor investi 200 de milioane de euro în România pentru a ridica două fabrici. Astfel, prin cele două entități de pe teritoriul țării noastre (Knauf Gips şi Knauf Insulation), compania-mamă  va construi două unităţi de producţie în județele Mureş şi Cluj.

Cele două fabirici vor produce materiale de izolaţii, gips-carton şi profiluri metalice.

Hub logistic în Deva

Compania Köber, care este un producător de lacuri şi vopsele din judeţul Neamţ, a decis să cumpere în 2022 un teren de 20.000 de metri pătraţi în zona industrială a oraşului Deva. Aici, firma și-a anunțat intenția de a pune bazele unui hub logistic regional.

Următorul pas al companiei ar fi, ca în acest loc, să aibă loc construcția celei de-a patra fabrică a companiei (celelalte trei se află în județul Neamț).

Cuvântul de ordine: Reticența

Activitatea companiilor din domeniul construcţiilor din România a fost marcată în 2022 de „reticență”.

Astfel, în contextul inflației, a crizei energetice și a atâtor transformări, firmele au ales să fie extrem de precaute când a venit vorba de elaborarea unor bugete şi a unor planuri.

Creșteri anunțate la ciment

Reprezentanții companiilor de construcţii au transmis la unison că se așteaptă ca în 2023 prețul cimentului să crească minim cu 30%. Într-un scenariu negativ, creșeterile ar putea ajunge chiar la 150%.

În contextul creșterilor prețurilor la energie, piaţa cimentului a fost printre primele afectate din țara noastră.

Theodor Pallady, „kilometrul 0” al construcțiilor

În zona Theodor Pallady din Capitală, în ultimii cinci ani, au fost construite  peste 7.750 de locuinţe noi. Însă, până în 2025, analiștii se așteaptă ca aici să mai fie ridicate 4.000 de unități noi-nouțe.

Prețul mediu al unui metru pătrat util plus TVA din zona Pallady este de aproximativ 1.600 de euro.

Suntem mai aproape de a avea o autostradă spre Moldova

Până la începutul lunii decembrie 2022, zece din cele treisprezece loturi ce alcătuiesc autostrada către Moldova au fost contractate.

Cele mai multe dintre acestea au fost câștigate de asocierea de firme deţinute de Dorinel Umbrărescu, adică Tehnostrade, Spedition UMB şi SA&PE Construct.

Cele mai multe livrări de locuinţe

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în vara 2022, sectorul rezidenţial din România a reușit să spargă în 2021 recordul anterior al numărului de locuinţe noi livrate într-un an, depăşind pragul de 71.000 de noi case şi apartamente finalizate.

De asemenea, anul 2021 s-a încheiat cu un stoc de 71.405 locuinţe noi, cu 3.589 mai mare faţă de cel din anul precedent.

Totodată, în 2021, piaţa rezidenţială a înregistrat un record al numărului de tranzacţii, după ce au fost vândute peste 183.000 de apartamente.

De cealaltă parte, anul 2022 a venit cu scumpiri la locuinţe, generate de creşterile de preţ ale materialelor de construcţii și de oferta redusă (cauzată de blocarea PUZ-urilor).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.