Infofinanciar > Lumea la zi > China, liderul global al producției de energie regenerabilă! Decarbonarea i-ar costa peste 14 trilioane de dolari, spune Banca Mondială
Lumea la zi

China, liderul global al producției de energie regenerabilă! Decarbonarea i-ar costa peste 14 trilioane de dolari, spune Banca Mondială

poluare china sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

În pofida imaginii publice pe care o are din cauza poluării necontrolate, China este cel mai mare producător de energii regenerabile la nivel mondial. Beijingul are sub control o treime din capabilitățile de producție eoliană la nivel mondial și un sfert din cele solare. Totuși, guvernul ar avea nevoie de 14 trilioane de dolari pentru a-și atinge obiectivul de decarbonare, conform unui raport al Băncii Mondiale.

China va avea nevoie de fonduri în domeniul energiei și al transporturilor estimate la 14 trilioane de dolari pentru a atinge obiectivul Beijingului de a avea zero emisii de gaze până în 2060, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, deoarece congresul ocazional de guvernare a susținut săptămâna aceasta un angajament pentru o „revoluție a energiei verzi„.

Planul chinez de decarbonizare ar trebui să decupleze dezvoltarea financiară și emisiile într-un ritm mai rapid și la un nivel de venituri mai mic decât în economiile superioare, a avertizat instituția financiară, deoarece a făcut „investiții semnificative într-o infrastructură verde masivă și o scară tehnologică verde”.

China, liderul mondial al poluării, dar și energiilor verzi

Dar China ar putea profita în plus de unele beneficii, a declarat Banca Mondială, amintind de locul său în fruntea progresului științelor aplicate cu emisii reduse de carbon. China găzduiește deja la o treime din energia eoliană din lume și 1/4 din capacitatea sa fotovoltaică.

În discursul său de deschidere a congresului, președintele Xi Jinping a subliniat planul său de a „elimina practic” poluarea aerului, fără a ține cont de un mesaj central care se referă la siguranța energetică, siguranța alimentară și alte aspecte cheie care alimentează sistemul financiar chinez, a relatat organizația imparțială China Dialogue, conform Financial Times.

Presa de stat l-a citat, de asemenea, pe Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Internaționale, care a declarat că China speră că „țările pot depăși dificultățile cât mai curând posibil și se pot întoarce pe calea cea bună a unei dezvoltări ecologice și cu emisii reduse de carbon, astfel încât să atingă împreună obiectivele Acordului de la Paris”.

Cel mai mare consumator de cărbune de pe glob

China, cel mai mare producător de gaze cu efect de seră din lume, este „grav afectată” din punct de vedere economic de încălzirea internațională, a declarat Banca Mondială. Orașele sale de coastă cu altitudine redusă, care reprezintă o treime din produsul intern brut al Chinei, sunt afectate de creșterea nivelului mării, de valurile de furtună și de eroziunea costieră.

Provinciile interioare din nordul și vestul Chinei sunt din ce în ce mai mult expuse valurilor de căldură și secetei, ceea ce intensifică pericolele legate de deficitul de apă și are un impact asupra fermierilor din zonele rurale.

Ilaria Mazzocco, membru al Catedrei de afaceri și economie chineză de la CSIS, un think-tank din Washington, a declarat că la Beijing există „o înțelegere că, prin reformarea sistemului lor energetic, pot deveni o economie mai eficientă”.

Președintele Xi s-a angajat în 2020 că China va atinge vârful emisiilor de CO₂ până în 2030 și va obține emisii zero până în 2060. Atingerea acestei concentrații ar necesita reducerea aproape de zero a cererii de cărbune în China, care reprezintă jumătate din consumul mondial.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, cărbunele a reprezentat 56% din consumul de energie al Chinei în 2021.

Încălzirea climatică, preocupare principală pentru China

Lockdown-urile cauzare de răspândirea coronavirusului au scăzut cererea industrială în China, iar consumul de cărbune a scăzut cu 3% în cursul primei jumătăți a anului 2022, a estimat Agenția Internațională pentru Energie.

Întreruperile de energie electrică mai devreme în timpul verii, de-a lungul episoadelor de căldură maximă, au determinat Beijingul să furnizeze un ajutor suplimentar pentru vegetația de cărbune pentru a ajuta la menținerea furnizării de energie electrică, în timp ce cererea de energie a crescut vertiginos.

Beijingul a făcut „eforturi serioase” pentru a-și reduce dependența de cărbune, a declarat Jennifer Turner, director al Forumului de mediu din China al Wilson Center. „Dar trebuie să vedeți asta ca și cum ați încerca să întoarceți Titanicul, nu?”.

Sectorul energetic al Chinei – cea mai importantă sursă de emisii de carbon din China – ar trebui să fie decarbonizat mai întâi pentru a atinge declinul rapid al emisiilor dorit în următorii 20 de ani, a declarat Banca Mondială, cu investiții în energia fotovoltaică și eoliană care să reducă în mod constant utilizarea cărbunelui.

Electrificarea și creșterea eficienței energetice ar spori decarbonizarea comerțului din China în scurt timp, a declarat Banca Mondială. Finanțarea continuă a programelor de transport public de masă și electrificarea ar reduce emisiile din acest sector.

Din cele 14 trilioane de dolari în investiții suplimentare estimate necesare până în 2060 pentru energie și transporturi, instituția financiară a declarat că cea mai mare parte ar trebui să fie direcționată în avans pentru a evita blocarea proprietăților cu emisii intensive de carbon.

Finanțarea publică ar fi „necesară, dar nu suficientă pentru a satisface nevoile generale de investiții”, a declarat Banca Mondială în raportul său. „Acestea vor trebui să fie completate de politici sectoriale bune, de o reformă de reglementare pe scară largă și de noi standarde pentru a exploata pe deplin potențialul și pentru a stimula investițiile și inovarea sectorului privat în aceste sectoare”.