Infofinanciar > Lumea la zi > Ce pregătește Rusia? Arma bizară inventată la Moscova i-a lăsat nedumeriți până și pe specialiștii militari
Lumea la zi

Ce pregătește Rusia? Arma bizară inventată la Moscova i-a lăsat nedumeriți până și pe specialiștii militari

MT-LB, sursa foto Twitter
MT-LB, sursa foto Twitter

Imaginile de pe rețelele de socializare arată că Rusia a dezvoltat o armă pe care chiar și specialiștii militari au dificultăți în a o înțelege.

„Cele mai moderne și secrete modernizări aduse de industria militară rusă au început să intre în dotarea forțelor ruse din Ucraina. Turela navală antiaeriană 25mm 2M-3 din 1945 a fost încrucișată genetic cu un (n.r. blindat) MT-LB. Îi lipsește acoperișul, în opinia mea umilă”, notează ironic Paul Jawin, contul de Twitter care a distribuit cele mai multe înregistrări video cu luptele din Ucraina în ultimele luni.

În ciuda denumirii anglo-saxone, nu este evident cine se află în spatele acestui cont, dar numeroasele filme pe care le-a colectat, în special cele care arată atacuri cu drone ucrainene asupra pozițiilor rusești, indică un ofițer militar de la Kiev.

Invenția bizară a Rusiei

Imagini ale unor astfel de mașini „hibride” își fac deja loc pe rețelele de socializare, una dintre ele aflându-se în curtea a ceea ce pare a fi o unitate de întreținere, iar alte două fiind transportate cu trenul.

Chiar și Oryx, un cunoscut site care urmărește armele folosite și victimele suferite de ambele părți ale bătăliei lui Vladimir Putin, pune la îndoială scopul unei astfel de arme.

Un alt cont celebru pe Twitter este Tendar, cunoscut pentru numărul mare de poze și clipuri obținute de pe frontul din Ucraina, a scris la rândul său că Rusia „a trecut de la a pretinde că are a doua armată din lume ca putere la a „suda tunuri navale vechi de decenii (dezvoltate în anii 1940) deasupra unui MT-LB, de parcă e o celulă a ISIS din deșertul sirian. Acest lucru este mai mult decât grăitor cu privire la starea jenantă în care a ajuns industria rusă de armament”, subliniază acesta.


Un istoric militar și analist OSINT pe nume Emil Kastehelmi notează că „nici măcar nu pare a fi un singur prototip, cineva pare să le construiască cu adevărat undeva” .


Pe rețelele de socializare, există un videoclip cu unul dintre aceste vehicule construite de armata rusă:


Chiar dacă armata rusă „s-a distins cu un nou nivel de vehicule de luptă artizanale, de la blindaje din lemn la utilizarea jantelor de mașină, la părți de vehicule blindate distruse legate între ele cu sârmă, la plase și pietre”, site-ul Defense Express observă că îi va fi foarte greu să vină cu o surpriză mai mare decât această improvizație.

Tunurile navale 2M-3 de 25 mm au fost create în anii 1940 pentru a fi folosite pe dragoare, destrieri și nave militare. În schimb, blindajul MT-LB a fost dezvoltat în anii 1950.