Infofinanciar > Lumea la zi > O nouă uzină de tancuri în Ucraina! Replica ironică a Moscovei: „Evenimentul va fi sărbătorit cu focuri de artificii”
Lumea la zi

O nouă uzină de tancuri în Ucraina! Replica ironică a Moscovei: „Evenimentul va fi sărbătorit cu focuri de artificii”

Tancuri Polonia, Sursă foto: Spotmedia
FOTO: spotmedia.ro

Aliații occidentali se strofoacă de luni de zile pentru a trimite tancurile promise Ucrainei. Producătorul german de armament Rheinmetall negociază acum cu reprezentanții de la Kiev pentru construirea propriei sale unități de producție Panther.

Grupul de armament negociază construirea unei fabrici de tancuri pe teritoriul Ucrainei. „O fabrică Rheinmetall poate fi construită în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro”, a declarat șeful companiei, Armin Papperger, pentru ziarul Rheinische Post.

Uzina ar putea produce anual până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther. Discuțiile cu guvernul ucrainean sunt acum unele „promițătoare”. Papperger speră că se va lua o decizie în acest sens „în următoarele două luni”.

Replica Moscovei

Șeful Rheinmetall este convins că uzina ar putea fi protejată împotriva raidurilor aeriene rusești. „Protecția prin apărare antiaeriană nu ar fi dificilă”. Ucraina are nevoie de 600 până la 800 de tancuri pentru o victorie, a subliniat șeful Rheinmetall. Pentru ca numărul de șenilate să fie atins, construcția de noi tancuri ar trebui să înceapă rapid. „Chiar dacă Germania ar renunța la toate cele 300 de tancuri Leopard 2 de care dispune Bundeswehr (n.r. forțele militare de luptă ale Germaniei), tot ar fi mult prea puține”. Războiul va dura, astfel, „probabil ani de zile”.

Conform situației actuale, Rheinmetall pune la dispoziție aproximativ 250 de tancuri pentru forțete ucrainene: „Lucrăm la viteză maximă. Am făcut deja operaționale peste 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, iar până la sfârșitul anului vor fi în jur de o sută. Aproximativ 30 de tancuri sunt gata din cele 50 de Leopard 2A4. În plus, există în jur de o sută de Leopard 1 de concepție mai veche, din care putem face 88 din ele din nou utilizabile din perspectiva actuală”, completează șeful companeie Rheinmetall, Armin Papperger.

Însă, această decizie nu a fost primită cu prea mare bucurie de administrația Kremlinului. Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, într-o postare ironică pe canalul de Telegram a precizat Moscova va sărbători cu un mare foc de artificii de Kalibr. „Acest eveniment va fi sărbătorit cu focuri de artificii de Kalibr şi alte artificii pirotehnice”.

Specificațiile noului tanc

În aceste condiții, Papperger se așteaptă ca războiul să dureze „probabil ani de zile”. „Aliații occidentali trimit acolo suficiente arme pentru ca Ucraina să se poată apăra, dar ucrainenii nu au astăzi suficiente echipamente pentru a-și recupera complet teritoriul”. În același timp, Rusia nu are la fel de multe resurse ca și Occidentul în ansamblu, a punctat Paperger. Panther este un concept nou de tanc. Rheinmetall l-a prezentat în vara anului 2022

Panther KF51 a fost prezentat de Rheinmetall în luna iunie a anului trecut. Este un tanc de nouă generație echipat cu un tun L52 de 130 mm alimentat de un încărcător automat, ceea ce i-ar conferi o putere de foc mai mare, o cadență de tragere mai mare și o rază de acțiune mai mare decât tunul L55 de pe versiunile mai recente ale Leopard 2. În plus, va fi echipat cu o mitralieră coaxială de 12,7 mm în locul MG3 de 7,62 mm montat pe Leopard 2.

Una dintre principalele noutăți ale lui Panther KF51 față de Leopard 2 este că va avea la bord un sistem de protecție împotriva dronelor, o mitralieră de 7,62 mm cu 2.500 de cartușe (montată în partea din spate a turelei sale) și un lansator HERO 120 Starter pentru muniție de parașutare în partea dreaptă a turelei.

O altă diferență față de Leopard 2 este că Panther KF51 va avea doi membri ai echipajului în turelă (comandantul și artileristul) în loc de trei, în timp ce pe șasiu vor fi doi membri ai echipajului: șoferul și un specialist, care poate opera dronele din această poziție, potrivit outono.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.