Infofinanciar > Lumea la zi > Germania, independentă energetic de Rusia? Olaf Scholz: „Nimeni nu se aștepta”
Lumea la zi

Germania, independentă energetic de Rusia? Olaf Scholz: „Nimeni nu se aștepta”

Scholz si Putin, Sursa foto: Mediafax
Credit imagine: Mediafax

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, este de părere că Germania a reușit să-și obțină independența energetică față de Rusia.

O dovadă în acest sens este că în momentul de față, statul german nu se confruntă cu o criză a energiei, așa cum se temea la începutul războiului. Declarația omului politic a avut loc în cadrul unui interviu acordat postului de știri CNN.

Relația tensionată dintre Germania și Rusia

„Ne-am asigurat independența de livrările de gaze, cărbune și petrol din Rusia. Cu un an în urmă nimeni nu se aștepta că vom suporta ușor din punct de vedere economic situația în care nu se mai livrează gaze din Rusia în Germania și în multe părți ale Europei. Dar noi am făcut acest lucru prin creșterea volumului livrărilor de gaze naturale lichefiate prin porturile vest-europene și construirea de noi porturi pe coasta de nord a Germaniei, prin folosirea centrale electrice pe cărbune mai mult decât planificasem, precum și prin folosirea de centrale nucleare”, a explicat Olaf Scholz în cadrul interviului.

Cât de independentă energetic este Germania

Față de conducerea anterioară, a cancelarului Angela Merkel, Olaf Scholz a avansat o politică de detașare față de resursele energetice ale Rusiei. Fostul cancelar și-a exprimat regretul față de îngăduința pe care a arătat-o rușilor în privința canalului Nord Stream.

Totuși, afirmația lui Scholz nu expune întru totul situația Germaniei. Conform Bloomberg, statul german se află într-un deficit energetic. Fără importurile din Rusia, țara vestică se vede nevoită să obțină 250 gigawați de energie nouă până în 2030. Mai mult decât atât, Germania are zilnic nevoie de energia solară echivalentă cu cea a 43 de terenuri de fotbal. Provocarea financiară totală la care se expune este de un trilion de dolari.

Energia Germaniei din februarie 2022 până în prezent

Totuși, măsurile de precauție pe care și le-a luat în momentul în care a sancționat Rusia  au presupus rezerve financiare de aproximativ 260 miliarde de dolari.

Înainte să izbucnească războiul din Ucraina, Germania depindea în proporție de 55% de importurile rusești de gaz. Conform unor studii întreprinse de weforum.org, procentul s-a înjumătățit până în iunie 2022, continuând să scadă și în perioada următoare. Principalele surse de gaz pe care Germania le-a folosit pentru a scădea dependența de Rusia includ Qatar, Australia și Statele Unite ale Americii. Totodată, la finalul anului 2022, Berlinul se afla în negocieri cu Ottawa în vederea unor relații comerciale bazate pe schimb de energie.

În afara resurselor externe, Germania se bazează pe propria energie nucleară, deși poziția sa dinaintea războiului era una situată mai degrabă împotriva industriilor atomice.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.