Infofinanciar > Lumea la zi > Ce mai rămâne din Ucraina? Putin vrea să șteargă istoria națiunii
Lumea la zi

Ce mai rămâne din Ucraina? Putin vrea să șteargă istoria națiunii

ucraina biserica Sursa foto Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Vladimir Putin dorește să șteargă de tot istoria națiunii ucrainene. Acest lucru îl îndeplinește prin distrugerea culturii. Într-o analiză realizată de către The Guardian se prezintă faptul că mii de obiecte de artă ucrainene au fost furate de către trupele rusești din muzee încă de la începutul războiului. Metoda nu este una nouă și nici Putin nu este la prima încercare de ștergere a memoriei poporului ucrainean.

Directoarea Muzeului de Istorie Locală din Melitopol, Leila Ibrahimova a decis, la începutul războiului să ascundă tezauru de aur din Sciția antică. După câteva săptămâni, directoarea a fost răpită și interogată de armata rusească, iar aceasta a refuzat să coopereze, conform Digi24.

Ucrainenii luptă până la capăt împotriva rușilor 

Galina Andriivna Kucher, curățătoarea muzeului a fost amenințată cu arma să le arate „experților” ruși unde este aurul. Aceasta a refuzat total și fost răpită de acasă pe data de 30 aprilie și de atunci nu se mai știe de ea.

Conform unei relatări din New York Times, ruși au reușit să găsească tezaurul în subsolul muzeului. Obiectele au fost luate și duse în Donețk, zonă controlată de ruși. noul director-marionetă instalat de ruși, Evgheni Gorlacev, a declarat că tezaurul nu este doar al ucrainenilor, ci are o „valoare culturală mai mare, pentru întreaga fostă Uniune Sovietică”. Această declarație arată faptul că Ucraina se află din nou sub sfera de influență și control rusească.

Rușii distrug identitatea Ucrainei

Armata rusească a distrus sau avariat aproximativ 250 de muzee și instituții de cultură din Ucraina. 25 de tablouri ale artistei populare Maria Primacenko au ars după ce Muzeul de Istorie Locală din Ivankiv a fost lovit de o rachetă.

Laboratorul de Monitorizare a Moștenirii Culturale, coordonat de Muzeul de Istorie Naturală din Virginia (SUA) a înregistrat până la momentul actual peste 110 monumente distruse de alarmele rusești.

Trupele lui Putin au furat în jur de 2.000 de obiecte de artă. Pe lângă aurul scitic, rușii au furat și un pergament cu Tora scrisă de mână și o Evanghelie valoroasă printată în 1811, la Veneția.

Putin și Hitler, aceeași persoană în decenii diferite

Un lucru asemănător a făcut și Hitler în anul 1937 când a pus sechestru pe 17.000 de lucrări de artă de peste 100 de muzee germane în mai puțin de o lună. Majoritatea au fost distruse sau pierdute.

Aceste furturi ale lui Putin este încercarea liderului de la Kremlin de a șterge istoria independentă a poporului ucrainean și de a promova propriul model expansionist al unui nou imperiu. Aurul scitic pentru președintele Rusiei este o trăsătură centrală a identității culturale și a independenței Ucrainei.

În anul 2014, alte piese din aur scitic a fost împrumutate muzeului Allard Pierson din Amsterdam. Patru dintre muzeele care au împrumutat aceste piese se aflau în Crimeea. După anexarea regiunii, Putin a făcut presiuni asupra Olandei pentru a-i trimite operele. După un lung proces, în 2021, un judecător a hotărât că obiectele aparțin Fondului Muzeului de Stat al Ucrainei, nu muzeelor în Crimeea.