Infofinanciar > Lumea la zi > Pierderi imense pentru Armata Roșie. Comparația care le dă fiori generalilor ruși
Lumea la zi

Pierderi imense pentru Armata Roșie. Comparația care le dă fiori generalilor ruși

razboi sursa foto Digi24
Sursa foto: Digi24

Ministerul Apărării al marii Britanii a declarat că de la începutul războiului din Ucraina de pe data de 24 februarie 2022 și până la momentul actual, Rusia a avut pierderi umane similare cu cele pe care le-a avut Uniunea Sovietică în nouă ani de război în Afganistan.

„O combinație de tactici de nivel scăzut, acoperire aeriană scăzută, lipsă de flexibilitate și un comandament care perseverează în greșeală au condus la acest număr de pierderi ce continuă să crească în timpul ofensivei în Donbas”, explică responsabilii britanici.

Unde a greșit Rusia?

Rușii și-au arătat punctul slab. Ei s-au arătat extrem de sensibili la victimele suferite în timpul războaielor. Aceste pierderi puteau fi evitate.

„Pe măsură ce victimele suferite în Ucraina continuă să crească, acestea vor deveni tot mai evidente, iar nemulțumirea publicului față de război și dorința de a o exprima vor crește”.

Potrivit estimărilor realizate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, armata rusă a pierdut aproximativ 29.350 de oameni de la începutul invaziei și până în prezent.

Cele mai mari pierderi din ultimele 24 de ore s-au înregistrat pe direcția Severodonețk.

Pierderile din războiului din Afganistan

În urmă cu mai bine de 30 de ani, URSS a retras ultimele trupe militare din Afganistan. În acest fel a luat sfârșit intervenția rusească directă și ocupația de mai bine de nouă ani. Aproape 100.000 de soldați sovietici au preluat controlul asupra principalelor orașe ale marilor rute de transport. În aprigul război de nouă ani, și-au pierdut viața 14.500 e soldați ruși. După retragerea sovieticilor s-a dezlănţuit un război civil care a pregătit terenul pentru preluarea puterii de către talibani, în 1996. Deşi trupele NATO se pregătesc să se retragă complet din Afganistan, populaţia afgană este îngrijorată cu privire la viitor. Implicarea Rusiei în conflicte, la momentul actual cu Ucraina a determinat devierea atenţiei comunităţii internaţionale de problemele cu care se confruntă Afganistanul.

Pierderile materiale ale Rusiei în războiul din Ucraina

La pachet cu pierderile omenești au venit și pierderile tehnicii militare: aproape 1.300 de tancuri, peste 3.000 de blindate, și 400 de avioane și elicoptere de luptă. Totodată, Rusia face calculul și pierderilor înregistrate de Ucraina astfel încât ei spun că au doborât mai multe avioane de luptă decât avea Ucraina în total pe hârtie de la începutul războiului.

Josep Borrell, reprezentantul Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate a declarat că dacă pierderile impresionante ale rușilor vor fi confirmate, atunci Rusia va marca un record mondial pentru o țară invadatoare.

„Nu aș îndrăzni să fac estimări despre cât timp poate rezista Rusia… Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial al pierderilor unei armate care invadează o țară”, a declarat șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, la Bruxelles, după o întâlnire a miniștrilor apărării din blocul comunitar.

Tot el a asigurat Ucraina că nu o va lăsa fără echipamente militare.